Zielone z truskawkami

Download PDF

DSC_3071

→ Dziś prezentuję szpinak w wersji słodkiej – całkiem dobre ciasto przełożone dżemem malinowym i masą z serka mascarpone. Uroku, ale i smaku dodają mu też truskawki na wierzchu :) Mimo tego, że smakowo może ciasto “nie powala” (ze szpinakiem się tylko lubię, nie kocham ;>), to jest to niezła opcja na przemycenie tego wartościowego warzywa do jadłospisu, choćby raz na jakiś czas :) Zachęcam!

 

Składniki na ciasto (tortownica 22 cm):
300 g szpinaku świeżego
3 jaja
150 g cukru
200 ml oleju
sok z połówki cytryny
skórka otarta z całej cytryny
300 g mąki pszennej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 165ºC.
Szpinak dokładnie wypłukać, przebrać usuwając łodyżki i zblendować na zieloną papkę (można użyć blendera ręcznego lub malaksera) i odstawić.
Jajka i cukier ubić na najwyższych obrotach miksera na puszystą, jasną pianę. Nie przestając miksować, wlać do niej strużką olej, a następnie szpinak, sok i skórkę z cytryny – całość zmiksować do połączenia.
Do tak przygotowanej masy dodać mąkę i proszek do pieczenia – wymieszać łyżką do powstania jednolitej masy.
Ciasto przelać do tortownicy i piec około 40-45 minut (do suchego patyczka). Wystudzić.

 

Składniki na masę (schłodzone):
250 ml śmietanki 36%
125 g serka mascarpone
2 płaskie łyżki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)

Dodatkowo:
truskawki do dekoracji
dżem malinowy lub porzeczkowy

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować do otrzymania gęstego kremu.

Ostudzone ciasto przekroić na 3 blaty*. Pierwszy z nich posmarować dżemem malinowym. Na niego położyć kolejny blat i posmarować 2/3 kremu śmietankowego; przykryć ostatnim blatem. Ozdobić wierz ciasta kleksami z kremu i truskawkami. Przechowywać w lodówce.
I gotowe :)

 

* nie ukrywam, było to kłopotliwe (ale wykonalne!), ponieważ ciasto jest dość ciężkie :) jednak dodanie warstwy dżemu sprawiło, że ciasto stało się bardziej wyraziste – jak dla mnie, na plus:)

DSC_3075

DSC_3069
DSC_3062
Źródło inspiracji: mojewypieki.com

 

2 myśli na temat “Zielone z truskawkami

Odpowiedz na „ataAnuluj pisanie odpowiedzi