Torcik z masą mleczną i powidłami

Download PDF

torcisko-1

→ Jeśli pozostało Wam jeszcze trochę powideł śliwkowych na tę zimę, albo w szafce zalega niedokończone mleko w proszku – koniecznie wypróbujcie ten przepis! Kakaowy biszkopt rośnie jak szalony, a masy świetnie ze sobą współgrają – całość wieńczą orzeszki ziemne, które stawiają tak zwaną kropkę nad i. Naprawdę polecam! Zarówno na wizytę niecodziennych gości, jak i na zwyczajne popołudnie w towarzystwie najbliższych.

 

Składniki (na tortownicę o średnicy 11 cm:>)
Biszkopt:
2 jajka
50 g cukru
45 g mąki pszennej tortowej
6 g kakao

Krem:
45 ml mleka
50 g masła
50g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
45 g mleka w proszku (3/4 szklanki)

Dodatkowo:
powidła śliwkowe
25 g orzeszków ziemnych, posiekanych
50 g czekolady deserowej, rozpuszczonej w kąpieli wodnej

 

Wykonanie
Biszkopt: Do jednej miski przesiać mąkę i kakao. Do drugiej wbić białka, do trzeciej żółtka. Białka ubić na sztywną pianę i stopniowo dodawać cukier, nadal ubijając. Następnie dodawać żółtka, wciąż ubijając. Po całkowitym połączeniu składników, wyłączyć mikser i do masy jajecznej wsypać mąkę z kakao, wymieszać delikatnie drewnianą łyżką.
Dno dwóch tortownic wyłożyć papierem do pieczenia (boków niczym nie smarować!). Rozgrzać piekarnik do temperatury około 160°C. Przełożyć masę biszkoptową do tortownic i piec około 15-20 minut, do uzyskania tak zwanego suchego patyczka*. Biszkopt pozostawić w wyłączonym uchylonym piekarniku do całkowitego ostygnięcia. Po ostudzeniu przekroić oba spody ostrym nożem na łącznie cztery blaty.
Masa: W garnuszku zagotować masło z mlekiem, po czym zestawić z ognia i dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy. Wymieszać całość tak długo, aż cukier się rozpuści. Lekko przestudzić i dodać mleko w proszku, a następnie miksować do uzyskania jednolitej konsystencji; krem nie powinien być bardzo gęsty.
W garnuszku podgrzać powidła i rozprowadzić część na dolnym blacie, a na niej część mlecznego kremu. Na wierzch położyć kolejny krążek ciasta, a na nim powidła, krem i tak do skończenia składników :) Wierzch polać rozpuszczoną czekoladą i posypać orzeszkami ziemnymi. Przechowywać w lodówce.

I gotowe! :)

*Po czasie pieczenia włożyć wykałaczkę w środek ciasta, jeśli pozostanie sucha – wypiek gotowy; jeśli przyklei się do niej ciasto – należy jeszcze je dopiec.

torcisko-2
torcisko-3
Źródło inspiracji: http://www.slodkiefantazje.pl/pychotka-krowkowo-mleczna

2 myśli na temat “Torcik z masą mleczną i powidłami

Dodaj komentarz