Pomarańczowe muffiny (wegańskie)

Download PDF

wegmuffiny-paranczowe-1

→ W końcu udało mi się spisać przepis na wegańskie muffinki pomarańczowe! Są dość sycące, niezbyt słodkie, no i szybkie! Według mnie, mogłyby być nieco lżejsze, ale co kto lubi – gościom smakowało, a to podstawa! Zapraszam:)

 

Składniki:
340 g mąki
70 g drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/3 szklanki oleju
125 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy (u mnie pół na pół z mandarynkowym)
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
125 ml mleka roślinnego (u mnie woda:>)
skórka otarta z pomarańczy

Opcjonalnie:
dżem truskawkowy do nadzienia

 

Wykonanie:
Do miski przesiać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól. W drugim naczyniu wymieszać olej, sok pomarańczowy, ekstrakt waniliowy, mleko roślinne (wodę) i skórkę z pomarańczy. Mokre składniki wlać do suchych i wymieszać do połączenia składników.
Silikonową formę do muffin wypełnić do 1/3 wysokości ciastem, na nie wyłożyć łyżeczkę dżemu i przykryć pozostałym ciastem.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C (termoobieg) i piec w nim muffinki przez około 25-30 minut. Studzić na kratce.
I gotowe:)

 

wegmuffiny-paranczowe-4

Źródło inspiracji: http://muffinandmuffins.blogspot.com/2011/08/weganskie-muffinki-cytrynowe.html

6 myśli na temat “Pomarańczowe muffiny (wegańskie)

  1. Moje wydawały mi sie jakieś duże i zmierzyłam… na dole mają 6 cm, a u góry 7cm (nie wiem, gdzie powinno się mierzyć) :/ Mimo wszystko spróbuję bez zwiększania proporcji.

    1. Jako wymiar formy na muffinki bierze się zwykle jej dno :) Będzie dobrze! Jak nie wystarczy Ci ciasta i wstawisz foremkę bez jednej babeczki (czyli z pustą “dziurką”), to nic się nie stanie (próbowałam ;p)!

  2. Ile muffinek Ci z tego wyszło i jakiej średnicy masz foremki? Bo nie wiem czy od razu robić podwójna porcję (czy dam radę zjeść ;) )

Dodaj komentarz