Kruche ciastka z porzeczkami i jogurtem

Download PDF

DSC_1974

→ Czarne porzeczki, to jedne z moich ulubionych letnich owoców – lekko kwaskowe są świetnym uzupełnieniem słodkich deserów. Na wypróbowanie ich walorów smakowycm proponuję Wam kruche ciasteczka. Przepis jest banalny w wykonaniu, a efekt zadowoli nawet wybredne podniebienia! Robiłam te ciastka również w wersji bez owoców, muszę przyznać, że mniej mi smakowały… Jednak co porzeczka, to porzeczka! Zapraszam :)

 

Składniki (na ok. 16 ciastek):
100 g masła
145 g mąki pszennej
30 g mąki kukurydzianej
70 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
100 g jogurtu

Dodatkowo:
garść czarnych porzeczek

 

Wykonanie:
Wszystkie składniki (poza porzeczkami) zmiksować na dość luźną masę. Piekarnik rozgrzać do 190°C, a blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Na blachę, przy pomocy dwóch łyżek, wykładać ciasto formując je w okrągłe ciasteczka – warto pozostawić odstępy między nimi, ponieważ w czasie pieczenia nieco się rozlewają. Powtykać w ciastka umyte i przebrane porzeczki. Piec około 10 minut, do lekkiego zezłocenia. Studzić na kratce.
I gotowe! :)

 

DSC_1965

Dodaj komentarz