Klasyczna babka ucierana

Download PDF

babeczka-5

→ Kolejna wielkanocna propozycja od Cukrowatej – tradycyjna babka ucierana! I pomyśleć, że nie piekłam babek z powodu braku zwykłego miksera/makutry… Blender jednak jest wielozadaniowy! Polecam tym, którzy się migają z tego samego powodu, co ja ;) …a co do babki – jest po prostu pyszna! Klasyczna, z posmakiem wanilii, zapachem kakao. Jak dla mnie taka świąteczna, mimo swojej prostoty. No i łatwa w przygotowaniu, a składniki też raczej z serii “zwykle mam w lodówce/szafce”. Polecam!

 

Składniki*:
320 g mąki
szczypta soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g cukru
4 jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
250 ml mleka
50 g kakao
75 ml wrzątku

 

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. W drugim naczyniu utrzeć masło z cukrem do powstania jasnej masy, następnie stopniowo dodawać jajka i ucierać do całkowitego połączenia się składników. Do mieszanki dodać ekstrakt z wanilii oraz na przemian mąkę i mleko, nie przestając miksować ciasta.
Blaszkę do babki natłuścić, obsypać mąką (silikonowej nie trzeba), a następnie wylać na nią połowę ciasta.
Kakao zalać wrzątkiem – dokładnie wymieszać i dodać do pozostałej połowy jasnej masy. Zmiksować dokładnie, po czym wylać na jasne ciasto. Za pomocą wykałaczki lub noża przemieszać delikatnie obie masy, by powstał marmurkowy wzór.
Piekarnik rozgrzać do 180°C i do nagrzanego wstawić blaszkę. Piec około 60 minut (to tak zwanego suchego patyczka).
I gotowe! :)

 

* średnica formy z kominem 23 cm, wysokość około 10 cm

babeczka-2b

 

 

babeczka-8b

 

babeczka-7

Źródło inspiracji: http://www.czekolada-utkane.pl/2014/03/klasyczna-babka-marmurkowa-kakaowo.html

2 myśli na temat “Klasyczna babka ucierana

  1. Ha! I na to czekałam ;) obierze tylko swoją foremki i do dzieła :) Wesołych,zdrowych i spokojnych świąt! Spokojnej podróży :)

Dodaj komentarz