Galaretki od serca

Download PDF

galeroserca-3

→ Przepis na galaretkę już znacie – dziś jej wydanie w wersji z czekoladą! Jeśli ktoś (jak ja) lubi galaretki w czekoladzie, to przepis ten jest naprawdę zaskakująco prosty, a jego rezultat smakowity :) Polecam galaretki od serca ;-)

 

Składniki:
100 g czekolady gorzkiej (można pół na pół z mleczną)
sok z 4 niedużych mandarynek (około 180 g)
2 łyżeczki żelatyny lub agaru

 

Wykonanie:
Przygotować silikonową foremkę do czekoladek/minimuffin. W kąpieli wodnej rozpuścić 1/3 czekolady, po czym łyżeczką wylać ją na brzegi i dno foremek (wystarczy cienka warstwa – około 1 łyżeczki na czekoladkę). Wstawić do lodówki do stężenia na około 15-20 minut. W tym czasie przygotować galaretkę (z tego przepisu).
Po wyjęciu foremek z lodówki, wypełnić je do 4/5 wysokości przestudzoną galaretką – wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki (około 30 minut). Rozpuścić w kąpieli wodnej kolejne 1/3 czekolady, dopełnić nią foremki i wstawić do lodówki na około 30 minut (w tym czasie można zjeść pozostałe 1/3 czekolady:)), a następnie delikatnie wyjąć gotowe czekoladki.

I gotowe! :)

galeroserca-2

 

galeroserca-5

Jedna myśl na temat “Galaretki od serca

  1. Żałuję, że jeszcze nie mogę tego wypróbować, ale bardzo mi się spodobało wykorzystanie ostatniej 1/3 czekolady ;)

Dodaj komentarz