Ciasto czekoladowo-truflowe

Download PDF

czekotrufla-6

→ Kolejna czekoladowo-walentynkowa propozycja ode mnie. Zdecydowanie dla ogromnych fanów czekolady i słodkich słodkości – zerknijcie na ilość zużytej czekolady w przepisie! Powalająca, prawda? Rewelacyjna polewa, zachowująca wysoki połysk, mimo użycia średniej jakości czekolady.
Podaję oryginalne proporcje, na tortownicę o średnicy 23 cm, sama piekłam w ukochanej 11 cm:)

 

Składniki na ciasto:
350 g czekolady
225 g masła
600 ml wody
3 jaja
400 g mąki
300 g drobnego cukru do wypieków
łyżeczka ekstraktu z wanilii

 

Wykonanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuścić czekoladę, masło i wodę. Pozostawić do lekkiego ostudzenia.
W osobnym naczyniu roztrzepać jajka i stopniowo dodawać lekko ciepłą masę czekoladową. Dodać do niej przesianą mąkę, cukier oraz ekstrakt z wanilii – wszystko przemieszać widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji.
Natłuścić tortownicę o średnicy 23 cm i rozgrzać piekarnik do 170°C (termoobieg).
Czekoladowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 50 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu studzić chwilę w tortownicy; po około 15 minutach zdjąć obręcz i wystudzić całkowicie.
W tym czasie przygotować masę truflową.

 

Masa truflowa:
120 g czekolady
100 g masła
300 g cukru pudru (przesianego!!!)
łyżka śmietanki 36%

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Gdy będzie letnia, dodać masło, cukier puder i łyżkę kremówki – wymieszać łyżką na gładką masę.

Błyszcząca polewa:
225 g czekolady
170 ml śmietanki 36%

W rondelku rozpuścić czekoladę i śmietankę, mieszając do połączenia składników. Utrzymywać w cieple.

 

Ostudzone ciasto podzielić na 3 blaty i przełożyć je masą truflową, pozostawiając potrzebną ilość (około 1/3) do dekoracji. Wierzch gotowego ciasta polać polewą i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie ozdobić ciasto masą truflową i ewentualnie tartą czekoladą.

I gotowe! :)

czekotrufla-3

 

czekotrufla-5

Źródło inspiracji: Mary Berry “Desery”

Dodaj komentarz