Babeczki mocno waniliowe z budyniem

Download PDF

babeczka-1

→ Ostatnio szukam inspiracji do konkursu związanego bezpośrednio z kawą. Możecie się zatem spodziewać większej ilości przepisów na małe co nieco do małej czarnej ;) Dziś proponuję babeczki, a jakźe! Mocno waniliowe, zarówno w smaku, zapachu, jak i wyglądzie – jeszcze przed wgryzieniem można dostrzec malutkie ziarenka wanilii… Nadziałam je kawowym budyniem i muszę przyznać, że efekt był bardzo miły dla podniebienia! Zdjęcie jest tylko jedno, zrobione na szybko… Planuję powtórkę już w większej formie, wtedy zaktualizuję też zdjęcia ;)

 

Składniki na budyń:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50 ml wody
0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub cukru waniliowego)
250 ml mleka
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
2 łyżki cukru

Wykonanie:
Kawę zalać wrzącą wodą, dodać eksrakt z wanilii – wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Z mleka odlać 1/3 szklanki i wymieszać z nim mąki oraz cukier. Pozostałe mleko zagotować, po czym dodać do niego kawę, a następnie mieszankę mączną – całość wymieszać dokładnie i gotować do momentu wyraźnego zgęstnienia budyniu. Odstawić do ostudzenia.

 

Składniki na babeczki (6 sztuk):
75 g masła
30 g cukru
3 łyżki cukru waniliowego
1 jajko
120 g mąki
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
pół laski wanilii (ziarenka)
3 łyżki mleka
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

 

Wykonanie:
Mąkę, sól i proszek do pieczenia przesiać. W osobnym naczyniu utrzeć masło z cukrami na jasną masę*, następnie dodać jajko i nadal ucierać. Wlać mleko, ekstrakt z wanilii, a następnie stopniowo dodawać mąkę ucierając do momentu wyczerpania się składników i powstania jednolitego, klejącego się do dłoni ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Formy do muffin (średnica dna 5 cm) wyłożyć papilotkami, a następnie umieścić w nich ciasto do 1/4 wysokości, włożyć łyżeczkę budyniu i przykryć ciastem, by zajęło maksymalnie 3/4 wysokości foremki.
Babki włożyć do rozgrzanego piekarnika i piec około 20-23 minut, a następnie studzić na kratce.
I gotowe! :)

 

* z braku miksera zrobiłam to blenderem

2 myśli na temat “Babeczki mocno waniliowe z budyniem

    1. Tak myślę :) Dla pewności możesz uzupełnić wodą foremkę do muffin i przelać do formy babkowej, żeby wiedzieć ile babeczek wejdzie do większej formy :) Tak dzisiaj robiłam swoją babę, którą wrzucę później :)

Dodaj komentarz