Zawijańce z makiem

Download PDF

DSC_3159

→ Jakiś czas temu dostałam w prezencie gotową masę makową w puszce, która czekała na swój czas… Choć jestem zwolennikiem samodzielnego przygotowywania wypieków od A do Z, to w sytuacji niespodziewanej wizyty gości albo po prostu ochoty na coś konkretnego, wybaczam sobie posilenie się półproduktami ;) Tak było i w tym przypadku. Sam przepis jest banalny, a efekt bardzo smaczny! Dodam, że drożdżówki można zamrozić, nie szkodzi im to wcale :)

 

Składniki (15 drożdżówek):
70 g masła
250 g mleka
25 g drożdży
500 g mąki pszennej
70 g cukru
szczypta soli

Dodatkowo:
masa makowa/dżem

 

Wykonanie:
Masło i mleko podgrzać do momentu roztopienia się masła. Ostudzić na tyle, by masa była letnia.
Mąkę wymieszać z solą i cukrem, dodać drożdże i roztopione masło z mlekiem. Wyrobić ciasto, które powinno lekko kleić się do dłoni. Przykryć je tkaniną i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować w taki sposób, by otrzymać prostokąt. Posmarować go masą makową i zwinąć ciasto jak roladę. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Z uformowanej rolady odkrajać 3-4 centymetrowe bułeczki i układać na blaszce nadzieniem do góry. Ponownie przykryć tkaniną i pozostawić na około 10 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 220*C. Bułeczki piec 10-12 minut, po czym studzić na kratce. Gotowe wypieki można polukrować i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.
I gotowe! :)

 

DSC_3149

Źródło inspiracji: www.mojewypieki.com

Dodaj komentarz