Wegański biszkopt

Download PDF

veg-biszkopt-3

→ Skłamię, jeśli napiszę, że to „ciasto” smakuje jak rasowy biszkopt, bo tak nie jest. No ale! Dla osób, które z pewnych względów nie mogą się cieszyć smakiem oryginalnego biszkoptu, jest to całkiem przyzwoity zamiennik. Ciasto wychodzi nieco cięższe, ale przy tym (tego samego dnia) puszyste, po dobie robi się nieco „zbite”, ale smakowo nadal całkiem-całkiem:)

 

Składniki:
340 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
80 g cukru
65 g oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
250 ml mleka sojowego (użyłam waniliowego napoju sojowego)

 

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukry. Dodać olej i wymieszać. W drugim naczyniu umieścić sodę, sok z cytryny oraz mleko, a następnie połączyć. Składniki płynne wlać do mieszanki z mąką i szybko, dokładnie wymieszać do uzyskania dość luźnego ciasta.
Przygotować tortownicę o średnicy 20-21 cm – wyłożyć jej dno papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 180°C.
Ciasto umieścić w tortownicy i piec około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu oddzielić ciasto od blaszki, a następnie przekroić na pożądaną ilość blatów.
I gotowe! :)

 

veg-biszkopt-1b

 

veg-biszkopt-6

Źródło inspiracji: http://matkaweganka.blogspot.com/2012/01/weganski-tort-z-owocami-i-bita-smietana.html

Dodaj komentarz