Waniliowe lody ryżowe bez maszyny

Download PDF

DSC_1997

→ Jeszcze nie doczekałam się swojej maszyny do lodów, a obecne upały aż proszą się o ochłodzenie tymi smakołykami… Dlatego dziś proponuję Wam ryżowe lody bez maszyny – to smaczna alternatywa dla tradycyjnych, na śmietanie i jajkach. Najlepsze, bo takie kremowe, są po 2-3 godzinach od zamrożenia (dodam, że mroziłam w malutkich pojemnikach, jak na zdjęciach), po dłuższym czasie mocniej twardnieją i wymagają nieco czasu w pokojowej temperaturze przed ich skonsumowaniem. Dzisiaj wersja zwyczajna, waniliowa z cytrynową nutą, choć podejrzewam, że zmiksowane (przed mrożeniem) z sezonowymi owocami będą jeszcze smaczniejsze!

 

Składniki (1 porcja):
30 g ryżu białego
300 ml mleka 3,2% (może być mleko roślinne)
20 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
skórka z 1/3 cytryny
2 łyżki oliwy
szczypta soli

 

Wykonanie:
Ryż ugotować na mleku do miękkości*, dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować (użyłam blendera), do otrzymania jednolitej konsystencji. W razie konieczności, gdyby pozostały jakieś grudki, przelać przez sitko. Gotową miksturę umieścić w plastikowym pojemniku** i ostudzić w lodówce. Chłodną masę włożyć do zamrażarki i przez pierwsze 3 godziny mrożenia, co około 30 minut, przemieszać ją widelcem/zblendować – dzięki temu będzie można się pozbyć kryształków lodu, a sam deser stanie się bardziej puszysty. Przed podaniem wyciągnąć na około 10 minut z zamrażarki, by lody uzyskały odpowiednią konsystencję.
I gotowe! :)

* można ugotować na wodzie, a później dodać mleko
** polecam wykorzystanie foremek do lodów na patyku – niestety jeszcze ich nie posiadam, ale po konsystencji lodów wnoszę, że zdałyby egzamin

DSC_2003Źródło inspiracji: http://pinkcake.blox.pl/2013/08/Lody-ryzowe-Gelato-Di-Riso-bez-jajek-i-smietany.html

Dodaj komentarz