Tort z pomarańczą

Download PDF

DSC_2298

→ Czujecie już zbliżające się Święta? Mimo tego, że jeszcze ponad dwa miesiące do Wigilii, w naszym domu zrobiło się ostatnio świątecznie :) Bo właśnie z okresem Bożego Narodzenia kojarzy mi się smak i zapach pomarańczy, które zagościły na tym pysznym cieście. Muszę przyznać, że wpisałam je na top 10 wszystkich przepisów na blogu według mojego smaku! Czy większa zachęta jest Wam potrzebna? :) Zapraszam!

 

Składniki na biszkopt (tortownica 21-22 cm):
90 g mąki pszennej
25 g kakao
5 jajek
szczypta soli
75 g cukru pudru

 

Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170*C.
Mąkę i kakao przesiać. Do białek dodać sól, ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać pojedynczo żółtka i nadal ubijać.
Do powstałej masy dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto w tortownicy zrzucić z wysokości około 60 cm, a następnie odstawić je do uchylonego (wyłączonego) piekarnika do ostudzenia. Gdy biszkopt będzie już gotowy, oddzielić boki ciasta od formy i przekroić go na 3 blaty.

 

Składniki na masę:
300 ml śmietanki 30%/36%
3 łyżki cukru
250 g serka mascarpone

Dodatkowo:
skórka z 1 pomarańczy
sok z 1 pomarańczy do nasączenia
4-5 łyżek dżemu (u mnie czeko-dżem)
cynamon do oprószenia

 

Wykonanie:
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier, a następnie stopniowo serek mascarpone. Do masy wmieszać łyżką skórkę z pomarańczy. Odstawić.
Pierwszy blat biszkoptu nasączyć sokiem z pomarańczy, wyłożyć na niego 2/3 masy śmietanowej, przykryć kolejnym blatem – nasączyć go, po czym rozprowadzić po nim dżem. Warstwę dżemu przykryć ostatnią częścią biszkoptu, nasączyć ją i pokryć resztką masy śmietankowej. Całość oprószyć cynamonem i przechowywać w lodówce do 2-3 dni.
I gotowe! :)

DSC_2317 DSC_2309

 

Źródło inspiracji (biszkopt): mojewypieki.com

2 myśli na temat “Tort z pomarańczą

Dodaj komentarz