Tort wegański z budyniem i masą owocową

Download PDF

vegtort-12

→ Był już na blogu tort z białą czekoladą, był z ciemną, był i mleczny… Czas na wegański! Tym razem nie opiszę Wam, jak smakował, bo został zrobiony w wersji mini (tortownica 11 cm:)) i zjedzony w pełni przez moją Siostrę:) Zdaje mi się, że smakował, no chyba że była mocno głodna… ;-) Tak czy inaczej, polecam wypróbować, jeśli ktoś lubi (znane już Wam) połączenie owoców z budyniem!

 

Składniki (tortownica o średnicy ok. 20-21 cm):
Biszkopt:
340 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego
80 g cukru
65 g oleju rzepakowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki soku z cytryny
250 ml mleka sojowego (użyłam waniliowego napoju sojowego)

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukry. Dodać olej i wymieszać. W drugim naczyniu umieścić sodę, sok z cytryny oraz mleko, a następnie połączyć. Składniki płynne wlać do mieszanki z mąką i szybko, dokładnie wymieszać do uzyskania dość luźnego ciasta.
Przygotować tortownicę o średnicy 20-21 cm – wyłożyć jej dno papierem do pieczenia (nie ma konieczności dodatkowego smarowania boków blaszki). Piekarnik nagrzać do 180°C.
Ciasto umieścić w tortownicy i piec około 40-45 minut (do suchego patyczka).
Po ostudzeniu oddzielić ciasto od blaszki, a następnie przekroić na trzy blaty.

 

Masa owocowa:
500 g mrożonych owoców leśnych (mogą być również świeże owoce)*
50 g cukru
1 łyżka soku z cytryny
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wykonanie:
Owoce wymieszane z cukrem umieścić w garnku i podgrzewać do momentu rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Do garnka wlać sok z cytryny. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w 2-3 łyżkach wody i dodać do owoców – całość wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Kisiel ostudzić, by nieco zgęstniał.

 

Masa budyniowa:
700 ml mleka roślinnego (u mnie waniliowy napój sojowy)
2 opakowania budyniu waniliowego
3 łyżki cukru (jeśli używacie słodzonego napoju sojowego – cukier można pominąć)

Wykonanie:
Odlać pół szklanki mleka i rozpuścić w nim proszki budyniowe. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Gdy mleko już się zagotuje, zmniejszyć palnik i energicznie mieszając, wlać rozpuszczony budyń. Podgrzewać do momentu wyraźnego zgęstnienia masy, a następnie pozostawić do ostudzenia.

Dodatkowo do nasączenia:
sok z połowy cytryny+łyżka cukru+pół szklanki wody – wymieszać, by otrzymać płyn do nasączenia biszkoptu

 

Złożenie tortu:
Jeden z blatów biszkoptu położyć na talerzu/paterze i nasączyć 1/3 przygotowanego płynu. W miarę równomiernie rozsmarować 1/3 budyniu, a na masie umieścić połowę przygotowanego kisielu. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu – nasączyć go, rozsmarować kolejną 1/3 budyniu, a następnie kisielu. Na całość położyć ostatni blat – nasączyć go, a następnie pokryć resztą budyniu i ozdobić według uznania. Przechowywać w lodówce.
I gotowe! :)

 

* można rozmrozić owoce i odsączyć na sitku, by pozbyć się nadmiaru wody – kisiel będzie wtedy bardziej gęsty

vegtort-4

 

 

vegtort-11

 

zdjęcia tego tortu (przed jego konsumpcją) robiła moja Siostra :)

2 myśli na temat “Tort wegański z budyniem i masą owocową

  1. tort smakował :) nie był bardzo słodki, więc trafił w moje podniebienie.
    smakował inaczej niż tradycyjny, był troszkę bardziej zbity/gęsty.
    więc jeśli ktoś lubi eksperymenty, a do tego ceni sobie kuchnię vege – bardzo polecam!

Dodaj komentarz