Tort malinowo-cytrynowy

Download PDF

DSC_2814

→ Oj, długo musieliście czekać na ten przepis ;) Zapewniam, że warto było! Tort, który dziś Wam przedstawiam, to wspomnienie lata w środku zimy. Przepis na biszkopt znacie już doskonale, stosuję go zawsze w przypadku przygotowywania tortów na specjalne okazje, gdy boję się eksperymentować z racji wyjątkowego wydarzenia. Lemon curd też już znacie – w prezentowanym torcie wykorzystałam ten na bazie mleka. Nadzienie też nie jest zupełnie obce, bo kto z Was nie próbował frużeliny? No właśnie :) Niby wszystko znane, a efekt… no cóż, przepyszny! Zachęcam do spróbowania :)

 

Składniki na Lemon Curd*:
2 jajka
1 żółtko
100 g cukru pudru
80 g masła
otarta skórka z dwóch cytryn
ok. 150 ml soku z cytryny

 

Wykonanie:
Przy użyciu rózgi roztrzepać jajka z cukrem pudrem w rondelku i postawić na małej mocy palnika. Od razu dodać pozostałe składniki i zagotować nie zaprzestając mieszania. Gdy krem wyraźnie zgęstnieje i będzie miał przy tym gładką konsystencję, przecedzić przez sitko i umieścić w słoiczku.
Z podanych proporcji wychodzi około jednej szklanki kremu. Lemon curd przechowywać w lodówce przez maksymalnie tydzień – w wyparzonym zamkniętym słoiczku.

Składniki na frużelinę malinową*:

250 g malin (mogą być mrożone)
3 łyżeczki żelatyny/agaru + 1 łyżka wrzątku
2 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (można pominąć)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej + 1 łyżka wody

Wykonanie:

Żelatynę zalać wrzątkiem, wymieszać do rozpuszczenia.
W garnuszku umieścić maliny, cukier, sok z cytryny, ekstrakt oraz mąkę wymieszaną z wodą – całość delikatnie mieszając doprowadzić do lekkiego wrzenia i wyłączyć. Niewielką ilość powstałej masy przełożyć do naczynia z żelatyną – wymieszać, po czym połączyć z pozostałą częścią masy. Lekko podgrzać (nie doprowadzać do wrzenia!), by powstała lśniąca frużelina. Ostudzić i przechowywać w lodówce.

Składniki na biszkopt* (tortownica 21-22 cm):
120 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej
5 jajek
szczypta soli
80 g drobnego cukru do wypieków

Wykonanie:
Przygotować tortownicę: dno wyłożyć papierem do pieczenia; nie ma konieczności smarowania boków blaszki.
Do miseczki przesiać obie mąki. Oddzielić białka od żółtek, a następnie białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, łyżka po łyżce i miksować dalej. Do masy białkowej dodawać pojedynczo żółtka, nie zaprzestając ubijania. Gdy wszystkie jajka będą już połączone, do mikstury delikatnie wmieszać mąki (najlepiej drewnianą łyżką, z charakterystyczną dziurą/dziurami).
Piekarnik rozgrzać do temperatury 160°C.
Masę biszkoptową wlać do tortownicy i piec około 35-40 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu, ciasto w formie upuścić na podłogę z wysokości około 60 cm, a następnie odstawić je do uchylonego (wyłączonego) piekarnika, do ostudzenia. Gdy będzie już zimne, oddzielić boki biszkoptu od formy i przekroić go na 3 blaty.

Składniki masy 1:
150 ml śmietanki 30%
125 g serka mascarpone
3/4 frużeliny malinowej z powyższego przepisu
2 łyżki cukru pudru, jeśli masa będzie niewystarczająco słodka

Wykonanie:
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodawać stopniowo serek, a następnie frużelinę – łyżka po łyżce. Miksować do połączeia składników. Gdy masa będzie zbyt kwaśna, można dodać cukier puder i całość wymieszać.

Składniki masy 2:
125 g serka mascarpone
3/4 szklanki Lemon Curdu
200 ml śmietanki 30%

Wykonanie:
W misce wymieszać serek mascarpone i lemon curd. W drugim naczyniu ubić śmietankę, po czym delikatnie wmieszać ją do masy z kremem cytrynowym.

Dodatkowo:
konfitura/dżem malinowy
szklanka wody wymieszana z 2 łyżkami cukru i sokiem z połowy cytryny – do nasączenia

Złożenie tortu:
Blat biszkoptu nasączyć wodą z cukrem i cytryną, następnie wyłożyć na niego masę malinową i przykryć następnym blatem.
Drugą część biszkoptu również nasączyć, wyłożyć na nią konfiturę malinową i przykryć ostatnim blatem. Nasączyć go, po czym wyłożyć wierzch i boki tortu masą cytrynową. Dodatkowo można udekorować pozostałym lemon curdem. Przechowywać w lodówce.
I gotowe! :)

 

*można przygotować dzień-dwa wcześniej

DSC_2751 DSC_2747

4 myśli na temat “Tort malinowo-cytrynowy

Dodaj komentarz