Tartaletki z kremem z kwaśnej śmietany

Download PDF

brzoskwo-tartaletka-1

→ Ciąg dalszy wypieków z owocowym akcentem – tartaletki z kremem z kwaśnej śmietany… Proste w przygotowaniu, tym razem wymagające miksera, choć myślę, że i trzepaczka dałaby radę;) Sam deser jest smaczny, krem w nim lekki niczym pianka… Następnego dnia również nadaje się do jedzenia – choć robię mniejsze porcje, niż bym chciała, to i tak ciężko nam wszystko zjeść samodzielnie ;-)

 

Składniki (na 6 tartaletek o średnicy 10 cm):
125 g mąki
50 g zimnego masła
20 g cukru pudru
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
szczypta soli

 

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać zimne masło i posiekać całość nożem. Dodać cukier, śmietanę oraz sól, a następnie energicznie wyrobić ciasto – im mniej kontaktu ciasta z dłońmi, tym ostatecznie będzie ono bardziej kruche.
Ciasto owinąć folią spożywczą/woreczkiem śniadaniowym i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Piekarnik nagrzać do 180°C. Ochłodzone ciasto podzielić na 6 części i cienko rozwałkować. Foremki do pieczenia natłuścić, a następnie przełożyć do nich kawałki ciasta i podpiekać je około 10-12 minut, najlepiej pod obciążeniem*.

ryz-czy-cos
W czasie wstępnego pieczenia się ciasta, przygotować krem z kwaśnej śmietany.

Składniki:
1 jajko
160 g kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
50 g cukru
1 łyżeczka mąki pszennej
szczypta soli

Wykonanie:
Wszystkie składniki umieścić w misce i zmiksować do otrzymania gładkiego, dość rzadkiego kremu.
Na podpieczone mini tarty wylać przygotowaną miksturę i piec całość około 15-20 minut – krem powinien być ścięty, ale po dotknięciu miękki (jak pianka).
Po upieczeniu ostudzić, ozdobić owocami**.
I gotowe! :)
* polecam nakłucie ciasta widelcem i dodatkowe obciążenie go np. wykładając papier do pieczenia na ciasto, a następnie wysypanie na niego ryżu lub fasoli
** u mnie truskawki, śliwki i kiwi – najbardziej smakowała mi wersja truskawkowa, ale to chyba kwestia wspominanej już tęsknoty za latem ;)

 

kiwi-tartaletka-1

 

 

truskwo-tartaletka-2b

Dodaj komentarz