Tartaletki z budyniem i frużeliną

Download PDF

fruzebabeczki-8

→ Ależ to było dobre…! Frużelina, budyń i kruche ciasto – pyszne połączenie, naprawdę! Choć tym razem posłużyłam się budyniem z torebki, wszystko grało, jak należy :) Przepis zdecydowanie do powtórki, choć może w nieco innej formie…? Zobaczymy! A tymczasem zapraszam do kuchni:)

 

Składniki (4 tartaletki o średnicy 10 cm):
125 g mąki pszennej
50 g zimnej margaryny (można zastąpić masłem)
15 g cukru pudru
szczypta
1 jajko

Dodatkowo:
frużelina lub świeże owoce

 

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, dodać zimną margarynę i posiekać całość nożem. Dodać cukier, sól oraz jajko, a następnie energicznie wyrobić ciasto – im mniej kontaktu ciasta z dłońmi, tym lepiej, bo ostatecznie będzie bardziej kruche.
Ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut – w tym czasie można przygotować budyń (może być również z torebki).

Składniki:
2 żółtka
30 g drobnego cukru do wypieków
20 g mąki ziemniaczanej
250 ml mleka 3,2%
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wykonanie:
Żółtka i cukier umieścić w miseczce – utrzeć z połową cukru na puszystą masę, nieco jaśniejszą od wyjściowego koloru mieszanki. Dodać mąkę oraz około 50 ml mleka, wymieszać wszystko dokładnie trzepaczką do jajek.
Zagotować pozostałe 200 ml mleka z resztą cukru. Na gotujące się mleko wlać mieszankę jajeczną i intensywnie mieszając gotować około minuty – budyń powinien wyraźnie zgęstnieć. Zdjąć z palnika i dodać ekstrakt waniliowy, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia

 

Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, a foremki do tartaletek lekko natłuścić olejem.
Zimne ciasto podzielić na 4 części, rozwałkować na cienkie placki, a następnie przełożyć do przygotowanych wcześniej foremek*. Piec około 15-20 minut, do lekkiego zarumienienia rantu.
Po upieczeniu ostudzić, wyjąć z foremek, a następnie wyłożyć budyń i frużelinę. Przechowywać w lodówce.
I gotowe! :)

 

* polecam nakłucie ciasta widelcem i obciążenie go przed pieczeniem (np. wykładając papier do pieczenia na ciasto, a następnie wysypanie na niego ryżu lub fasoli), by uzyskać niewyrośnięte ciasto

fruzebabeczki-3

 

fruzebabeczki-2

Dodaj komentarz