Szybki i łatwy chleb na zakwasie

Download PDF

chlebiczko-1

→ Mam dla Was kolejną propozycję chlebową. Jeśli Wasz zakwas jest jeszcze młody i niedoświadczony;) śmiało możecie pokusić się o zrobienie tego chleba. Jest prosty w wykonaniu, nie wymaga zbyt wiele pracy, rośnie też bardzo ładnie. Smakiem na pewno przewyższa sklepowe dmuchane bochenki, choć moje serce nadal należy do Barm Bread i Chleba pszennego :)

 

Składniki:
500 g mąki
3/4 łyżki soli*
8 g świeżych drożdży
150 g zakwasu żytniego
300 g letniej wody
1 łyżka oliwy z oliwek

 

Wykonanie:
Mąkę i sól przesiać, dodać drożdże, zakwas i wodę. Połączyć ręcznie składniki w dość lepkie ciasto (można użyć miksera). Przykryć tkaniną i pozostawić w ciepłym miejscu na około 2 godziny – ciasto nieco zwiększy swą objętość. Po minionym czasie przełożyć je do natłuszczonej i posypanej bułką tartą (lub kaszą manną) blaszki keksówki, spryskać wierzch oliwą. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę.
Rozgrzać piekarnik do 210°C i piec około 35 minut.

I gotowe :)

 

*jedna łyżeczka z oryginalnego przepisu, to według mnie ciut za mało

chlebiczko-2

Źródło inspiracji: http://ciasteczkowepotwory.blox.pl/2010/01/Prosty-i-szybki-chleb-na-zakwasie.html

 

2 myśli na temat “Szybki i łatwy chleb na zakwasie

Dodaj komentarz