Szybki chleb tostowy

Download PDF

tostowy-5

→ Dziś przepis banalny do wykonania, serio :) Kilka prostych składników, szybkie zagniatanie, trochę czasu na wyrastanie (stosunkowo niewiele), krótkie pieczenie i chleb tostowy gotowy! My jedliśmy go normalnie, w postaci kanapek; doczekał się też zrobienia z niego domowych zapiekanek – były pyszne! Sam chleb jest klasyczny, może nic wielkiego, może eksplozji smaków nie było, ale ale! Jest domowym wypiekiem, a te ceni się podwójnie :) Spróbujcie, będziecie zadowoleni!

 

Składniki:
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
220 g letniej wody
330 g mąki pszennej
1 płaska łyżeczka soli
2 łyżki oleju

 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: w miseczce zmieszać drożdże z cukrem i połową przygotowanej wody, przykryć tkaniną lub talerzykiem i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut. W tym czasie do miski przesiać mąkę i sól.
Do mąki dodać zaczyn, wymieszać dłońmi, stopniowo dodawać wodę i wyrabiać nieco lepiące się do rąk ciasto. Blaszkę (keksówkę 30 cm x 10 cm) wysmarować olejem i podsypać kaszą manną*. Przełożyć do niej ciasto i posmarować wierzch olejem. Przykryć całość tkaniną i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny – po tym czasie ciasto wypełni całą foremkę.
Rozgrzać piekarnik do 210°C i piec w nim chleb przez około 20-25 minut. Po upieczeniu wyjąć z blaszki i wystudzić na kratce.
I gotowe! :)

 

*można też użyć bułki tartej

tostowy-7

 

tostowy-3

Źródło inspiracji: http://kotlet.tv/chleb-tostowy-dla-leniwych/

2 myśli na temat “Szybki chleb tostowy

  1. Świetny przepis. Wypróbowania go. Dziękuję bardzo i proszę o więcej takich, ciekawych inspiracji.

    1. Cieszę się, że przepis przypadł do gustu :) Ostatnio trochę mniej nowości pojawia się na blogu, ale niebawem na pewno nadrobię! Pozdrawiam!

Dodaj komentarz