Śniadaniowe bułki pszenne

Download PDF

bulencje-2

→ Niemal jednogłośnie zdecydowaliście, by dziś na blogu zawitał przepis na buły! W sumie w ostatnim czasie przerzuciłam się na pieczenie bułeczek zamiast chlebów i powiem Wam, że pierwszy przepis jaki wykorzystałam spisał się znakomicie! Są puszyste, o chrupiącej skórce i smaku odpowiadającym chyba wszystkim domownikom:) Ważne jest to, że długo utrzymują świeżość – robiłam je w sobotę wieczorem i na poniedziałkowe śniadanie też były całkiem świeże. Trzeba tylko pamiętać, by przechowywać je zawinięte w np. bawełnianą ściereczkę (oczywiście czystą ;p).

I tak jak poleca Dorota, u której znalazłam przepis, warto upiec od razu z podwójnej porcji i zamrozić, by w razie potrzeby tylko je odgrzać w piekarniku… Zdecydowanie do powtórki – w sumie to już dziś:)

 

Składniki:
200 ml mleka
15 g drożdży
1 łyżeczka cukru
340 g mąki pszennej
50 g masła
1 łyżeczka soli
1 jajko

Opcjonalnie:
1 jajko
kilka łyżek mleka
ziarna do posypania (mak, sezam)

 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: połowę mleka podgrzać, by było letnie. Wkruszyć do niego drożdże, dodać cukier i 2 łyżki mąki – całość wymieszać, przykryć talerzykiem lub tkaniną i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 15 minut.
W tym czasie roztopić masło. Pozostałą mąkę i sól przesiać do miski. Dodać jajko, pozostałe mleko, wyrośnięty zaczyn i roztopione masło. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Włożyć je do oprószonej mąką miski i odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce na około 1-1,5 godziny.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 10 równych części, z każdej z nich uformować lekko spłaszczoną bułeczkę. Pozostawić do napuszenia pod tkaniną na około 15-30 minut. Rozgrzać piekarnik do 230°C. Przed wstawieniem bułek do piekarnika, można posmarować je roztrzepanym jajkiem z mlekiem i posypać ziarnami*. Piec 5 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 200*C i dopiec przez około 10-15 minut. Studzić na kratce.
I gotowe! :)

 

bulencje-5*wybrałam inną opcję – posmarowałam bułki samym mlekiem i ziarna też się trzymały ;)

bulencje-1Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/przepis/buleczki-pszenne

2 myśli na temat “Śniadaniowe bułki pszenne

  1. Wyszly pieknie ;) pierwsze moje wrazenie- mogly by byc slodsze, jednak potem sobie przypomnialam, ze to do sniadania.
    Malzonek stwierdzil, ze dobre, co w jego slowniku oznacza – swietne :)
    Na pewno zrobie jeszcze nie raz. Dziekuje :)

    1. Mówiłam! :) Dobrze smakują też kolejnego dnia, także będziecie zadowoleni – cieszę się, że wyszły jak trzeba :)

Dodaj komentarz