Sernik Nowojorski

Download PDF

sernik-nowojorski-7

→ Przez jakiś czas zastanawiałam się, jaki sernik przetestować przed Świętami, żeby zainspirować Was do pieczenia. Pomyślałam, że zrobię coś, co jest w miarę szybkie, mało kłopotliwe przy wykonaniu, a do tego nowe dla mnie :) Od razu zaznaczę, że nie jestem fanką ciężkich serników, także po tym cieście spodziewałam się odmiennego, miłego dla podniebienia smaku przy jednoczesnej nowości, jeśli chodzi o teksturę wypieku. No cóż, nie zawiodłam się – sernik jest lekki, miękki, taki piankowy. W smaku mocno wyczuwalna jest nuta cytrynowa, a że lubię cytryny w słodkościach, jego jedzenie było przyjemnością :)

 

Składniki (tortownica o średnicy 20-21 cm):
Ciasto:
250 g ciastek zbożowych (mogą być z tego przepisu)
200 g masła w temperaturze pokojowej

Wykonanie:
Ciastka z masłem zmiksować blenderem. Tak przygotowaną masą wyłożyć dno i boki tortownicy – ciastka powinny bez problemu dać się do niej przyczepić.
Piekarnik rozgrzać do 170°C.

 

Masa serowa:
750 g mielonego trzykrotnie twarogu (u mnie serek President naturalny)
2 łyżki cukru waniliowego
1 łyżeczka esencji waniliowej (można pominąć)
80 g śmietany 18%
2 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g cukru pudru
3 jajka
sok i skórka z połowy cytryny

Wykonanie:
Wszystkie składniki masy serowej zmiksować ze sobą na gładką masę, a następnie wylać na przygotowaną tortownicę. Formę włożyć do naczynia żaroodpornego, wypełnionego do połowy wodą*. Całość wstawić do piekarnika i piec około 1,5 godziny (po godzinie przykryć z góry folią aluminiową, by ciasto pozostało białe) w 170°C – masa serowa powinna się ściąć na całej powierzchni.
Po tym czasie ciasto wystudzić pozostawiając je w wyłączonym piekarniku.

 

Polewa śmietanowa:
80 g śmietanki 30%
100 g śmietany 18%
3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:
Śmietanę i śmietankę wymieszać z cukrem. Polewą posmarować wierzch sernika i wstawić na kolejne 10 minut do nagrzanego do 180°C piekarnika. Wystudzić, przechowywać w lodówce.
I gotowe! :)
* jeśli nie macie tak dużego naczynia, można na niższej półce postawić mniejsze wypełnione wodą – chodzi o to, by woda pod wpływem temperatury równomiernie parowała, dzięki czemu masa serowa będzie piekła się w jednakowym stopniu w każdym miejscu (również na środku)

sernik-nowojorski-3

 

 

sernik-nowojorski-5

Źródło inspiracji: http://kotlet.tv/sernik-nowojorski/

2 myśli na temat “Sernik Nowojorski

    1. Tak, wyjdzie :) Jak na zawołanie zapomniałam ostatnio o naczyniu i sernik wyszedł :) Ale warto wtedy kontrolować stopień wypieczenia ciasta – boki mojego były ekhm „lekko przyrumienione” ;)

Dodaj komentarz