Rolada z kremem z Nutelli

Download PDF

biszko-rolada-1

→ Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia pierwszej w życiu rolady. Jakoś mało prawdopodobne wydawało mi się to, że ciasto da się zwinąć w ten sposób, a do tego będzie puszyste i smaczne… A tu taka niespodzianka! :) Roladę polecam bardzo mocno, bo jest naprawdę smaczna – dość środki środek wyrównuje polana na wierzchu gorzka czekolada… Eh!

 

Składniki (w temperaturze pokojowej):
130 g mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki melasy (lub kakao)
4 jajka
40 g cukru pudru
2 łyżki cukru waniliowego
4 kostki gorzkiej czekolady

 

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia, melasę. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając partiami cukier. Nie przerywając ubijania dodawać po kolei żółtka. Wyłączyć mikser. Do masy jajecznej dodać przesiane suche składniki oraz startą czekoladę i delikatnie wymieszać.
Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia – wylać masę i wyrównać. Piekarnik rozgrzać do 180°C. Piec około 15 minut – w tym czasie na blacie rozłożyć ręcznik kuchenny i posypać go cukrem waniliowym.
Po upieczeniu ciasta, od razu przełożyć je na ręcznik, papierem do pieczenia co góry. Zdjąć papier i natychmiast zwinąć ciasto (razem z ręcznikiem) wzdłuż dłuższego boku. W takiej formie pozostawić do ostudzenia.

 

Składniki na masę:
250 g serka mascarpone
4 łyżki Nutelli

Wykonanie masy:
Serek krótko zmiksować z Nutellą, do połączenia składników.

Ostudzone ciasto rozwinąć i od razu posmarować kremem, po czym zwinąć ponownie w roladę.

Składniki na polewę:
30 g masła
100 g gorzkiej czekolady

Wykonanie polewy:
Masło z czekoladą rozpuścić w garnuszku na małej mocy palnika i jeszcze ciepłą masą polać roladę.

I gotowe! :)

 

biszko-rolada-8

 

 

biszko-rolada-4

4 myśli na temat “Rolada z kremem z Nutelli

  1. I zrobiłam :) kolejny świetny przepis, dzięki! choć u mnie okazało się, że biszkopt jest gotowy już po 8 minutach pieczenia :)) dobrze, że nie spaliłam ;)

Dodaj komentarz