Rolada z bitą śmietaną i galaretką

Download PDF

bita-roladka-3

→ Dziś serwuję Wam kolejną roladę – można powiedzieć, klasyczną :) Na cieście biszkoptowym (bardzo miękkim, puszystym i dobrym do zwijania), z bitą śmietaną i galaretką w środku. Jest leciutka jak piórko, idealnie słodka, znika w oka mgnieniu, no i smakuje Mężowi ;) Wykonanie zdaje się być z opisu trudne, ale to tylko dlatego, że każdy etap starałam się dokładnie opisać. W rzeczywistości rolady, to nic strasznego, serio!

Na pewno w przyszłości powtórzę przepis na ciasto, być może z innym nadzieniem albo w innej formie:)

 

Składniki na galaretkę*:
100 g owoców leśnych (u mnie mrożone)
2 łyżeczki cukru (do smaku)
50 ml wody
2 łyżeczki żelatyny (lub agaru)

 

Wykonanie galaretki:
Owoce, cukier i wodę umieścić w garnuszku – zagotować, zdjąć z ognia, a następnie odcedzić. Do płynu dodać żelatynę i całość szybko wymieszać do jej rozpuszczenia. Przelać do płaskiej podłużnej formy (np. zrobionej z folii aluminiowej) i umieścić w lodówce do stężenia.

 

Składniki na ciasto:
4 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki cukru waniliowego
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

 

Wykonanie ciasta:
Białka oddzielić od żółtek. Cukry i żółtka utrzeć w misce, dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, a następnie całość energicznie utrzeć (najlepiej zmiskować). Białka z solą ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
Piekarnik rozgrzać do 180°C, a blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Umieścić na nim ciasto, starając się, by przybrało kształt prostokąta. Piec około 10 minut. Po upieczeniu ciasta, od razu przełożyć je na ręcznik kuchenny, papierem do pieczenia co góry. Zdjąć papier i natychmiast zwinąć ciasto (razem z ręcznikiem) wzdłuż dłuższego boku. W takiej formie pozostawić do ostudzenia.

 

Składniki na masę:
250 ml śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru

Dodatkowo:
2 łyżki wiórków kokosowych/tarkowanej czekolady

 

Wykonanie:
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Przygotowany wcześniej biszkopt rozwinąć, umieścić na nim 2/3 bitej śmietany oraz pasek galaretki (najlepiej wzdłuż boku, który będziemy zwijać) – zawinąć w roladę. Wierzch posmarować resztą botej śmietany, posypać wiórkami kokosowymi/czekoladowymi. Przechowywać w lodówce.
I gotowe! :)

* można wykorzystać gotową galaretkę

bita-roladka-8
Źródło inspiracji: http://passionfruit.blox.pl/2012/10/Rolada-z-bita-smietana-i-galaretka.html

Dodaj komentarz