Rogaliki krucho drożdżowe

Download PDF

foczki-4

→ Dziś przepis na zapomniane nieco rogaliki krucho-drożdżowe. Z delikatną nutą wanilii i miłym dla podniebienia smakiem! Do nadzienia możecie użyć ulubionego dżemu, czy też konfitury, świetnie sprawdzi się też czekolada.

 

Składniki (16 sztuk):
25 g drożdży
60 g śmietany 18% w temperaturze pokojowej
60 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
75 g zimnego masła
1 żółtko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
tarta skórka z 1 cytryny

Do nadzienia:
dżem/konfitura/marmolada/czekolada

 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: do rozkruszonych drożdży dodać 2 łyżki śmietany, łyżeczkę cukru pudru i 2 łyżki mąki – wymieszać i pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 15 minut.
Mąkę przesiać, posiekać z masłem, po czym dodać cukier, żółtko, ekstrakt waniliowy, skórkę cytrynową, resztę śmietany i przygotowany zaczyn. Wyrobić szybko ciasto, owinąć je folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30 minut.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części, z każdej z nich wałkować koło, przekroić je na 8 części (jak pizzę :>), nakładać nadzienie i zawijać rogaliki. Układać je na blaszce w odstępach, po czym przykryte tkaniną pozostawić w ciepłym miejscu na około 15-20 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180°C. Rogale pieć około 20 minut, do lekkiego zarumienienia. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
I gotowe! :)

 

foczki-1

Źródło inspiracji: http://www.slodkiefantazje.pl/rogaliki-krucho-drozdzowe

Dodaj komentarz