Rogaliki drożdżowe bez jajek

Download PDF

rogalowo-5

→ Długo się zbierałam do przerzucenia przepisu na te rogaliki tutaj. Trochę kombinowałam z pierwotnym przepisem, bo przymierzam się do wegańskich rogali, a miałam wrażenie, że dodatek margaryny w ich przypadku nie będzie dobrym pomysłem. A tu o! Wyszły bardzo smaczne, następnego dnia również były świeże. Z ciastem bardzo dobrze się pracowało, przy wałkowaniu praktycznie nie musiałam podsypywać mąki. Także zapraszam na moją pomieszaną wersję rogali:)

 

Składniki (ok. 35-40 sztuk):
250 g gęstej śmietany (18%)
60 g świeżych drożdży
1 łyżka cukru pudru
480 g mąki pszennej
szczypta soli
2 łyżki cukru waniliowego (lub łyżka esencji waniliowej)
125 g margaryny
125 g masła

Dodatkowo:
marmolada/gęsty dżem/czekolada do nadzienia

 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: 70 g śmietany wymieszać z drożdżami i cukrem pudrem – pozostawić w ciepłym miejscu na około 15 minut.
Mąkę, sól i cukier waniliowy przesiać, posiekać z tłuszczem tak, by powstało coś na kształt kruszonki. Dodać wyrośnięte drożdzę i pozostałą śmietanę. Zagnieść elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i pozostawić w lodówce na około 1 godzinę (pominęłam ;)).
Wyjąć ciasto z lodówki, wyrobić. Odrywać po kawałku i rozwałkować je na grubość około 3-5 mm. Wyciąć trójkąty równoramienne (:>), na 1/3 wysokości od podstawy kłaść nadzienie i zwijać w rogaliki*. Układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w lekkich odstępach.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Rogale piec przez 15-20 minut, do lekkiedo zarumienienia. Jeszcze ciepłe można polukrować**, a wystudzone posypać cukrem pudrem.
I gotowe! :)

 

 

 

*wygodnie jest rozwałkowywać ciasto na kształt koła – potem podzielić jak pizzę np. na 8 trójkątów, położyć nadzienie i wtedy zwijać:)

**u mnie cukier puder wymieszany z kilkoma kroplami soku z buraka (różowy)/cukier puder wymieszany z sokiem z cytryny (biały)

rogalowo-2

rogalowo-4Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/przepis/rogaliki-krucho—drozdzowe

Dodaj komentarz