Rogale mleczne

Download PDF

rogaliki-2

→ Dawno na blogu było pieczywo, a przecież pyszne rogaliki, to gwarancja udanego dnia, serio! :) Te robiłam bez nadzienia, ale proponuję włożyć do środka coś od siebie (czekoladę, dżem, ser, szynkę, pieczarki – co tylko chcecie :) ) – kolejnym razem tak właśnie zrobię… Są proste w wykonaniu, najsmaczniejsze oczywiście jeszcze na ciepło, choć dobrze przechowane zachowają świeżość także dnia następnego. Naprawdę polecam!

 

Składniki (ok. 12 sztuk):
250 ml mleka
30 g drożdży
1 łyżeczka cukru
500-550 g mąki
3 łyżki masła
szczypta soli

 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: mleko podgrzać, by było letnie. Wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i 1 łyżką mąki – wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Masło roztopić i ostudzić.
Do miski przesiać mąkę i sól. Dodać wyrośnięty zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Pod koniec wlać roztopione masło i ugniatać do momentu uzyskania elastycznego ciasta odchodzącego od dłoni.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto rozwałkować, by utworzyło koło i podzielić je na trójkąty (jak pizzę :>) i rolować rogale zaczynając od podstawy trójkąta. Nadać kształt rogalików i wykładać je na blaszkę w odstępach (nieco urosną). Przykryć tkaniną i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 200°C i piec rogale przez około 10-15 minut, do lekkiego zarumienienia.
I gotowe! :)

 

rogaliki-1

Źródło inspiracji: http://www.slodkiefantazje.pl/rogaliki-mleczne

Dodaj komentarz