Proste bułki pszenne

Download PDF

DSC_2490

→ Dawno były bułki śniadaniowe, prawda? Dziś przedstawiam Wam przepis na banalne w przygotowaniu, a do tego smaczne i trwałe bułki (na trzeci dzień są równie świeże, o ile przechowujecie je na przykład w woreczku foliowym/tkaninie). Wczoraj je robiłam dwa razy, to chyba dowód na to, że warto spróbować..? Zapraszam!

 

Składniki (na 6 bułek):
400 g mąki pszennej
250 ml letniej wody
8 g drożdży
płaska łyżka soli
łyżeczka cukru
2 łyżki oleju

 

Wykonanie:
Mąkę przesiać, dodać wodę, drożdże, sól, cukier – wyrobić, po czym dodać olej i wyrabiać do uzyskania elastycznego ciasta. Odstawić pod przykryciem na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po tym czasie blachę do pieczenia posypać lekko mąką. Z ciasta formować bułki, układać je na blaszce w odstępach i tępym nożem zrobić głębokie „przedziałki”. Przykryć je tkaniną i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut.
Piec przez 20-25 minut w 200°C. Studzić na kratce.
I gotowe! :)

DSC_2485

DSC_2495

2 myśli na temat “Proste bułki pszenne

  1. Zrobiłam już drugi raz bułeczki według tego przepisu i wyszły wyśmienite!:) Chociaż tym razem miałam mąki – pół na pół – pszenną i żytnią. Obawiałam się, że nie do końca wyjdą, nie dopieką się itp., A one znowu pięknie wyrosły, były chrupiące! Za dwa dni zrobiłam kolejną porcję, same pszenne. Znów rewelacja! I tak dziś znów do nich wracam, bo warto! Przepis jest genialny :) Dziękuję pięknie za inspirację <3

    1. Ojej, bardzo się cieszę, że bułeczki aż tak posmakowały! Serce rośnie od takich komentarzy! <3 Zachęcam do spróbowania pozostałych bułeczek (:

Dodaj komentarz