Profiterolki z ciasta parzonego (mini ptysie)

Download PDF

DSC_3073

→ Zbliża się tłusty czwartek, a to doskonała okazja, by wykonać te malutkie ptysie, które same wskakują do buzi (serio! ;>), w sam raz na jednego gryza. Ich wykonanie nie jest czasochłonne, a efekt według mnie jest smakowity, zwłaszcza, jeśli nadziejecie je swoim ulubionym kremem (u mnie tym razem najzwyklejszy budyń). Zapraszam do skosztowania!

 

Składniki (na ilość ze zdjęcia – ok. 40 małych ptysi):
250 ml wody
125 masła
170 g mąki pszennej
4 jaja

 

Wykonanie:
Wodę z masłem zagotować w garnku. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu otrzymania szklistego ciasta, które bez problemu odchodzi od ciasta. Odstawić do całkowitego ostudzenia.
Po tym czasie do ciasta dodać jajka i całość miksować lub utrzeć np. drewnianą łyżką.
Piekarnik rozgrzać do 200°C, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Przy pomocy szprycy wyciskać niewielkie kółka ciasta na blachę i piec około 20-25 minut.
W tym czasie przygotować budyń*.
Po upieczeniu ostudzić ptysie, a następnie nadziewać je budyniem przy użyciu szprycy**. Posypać cukrem pudrem lub porobić zygzaki z roztopionej czekolady.
I gotowe! :)
* można użyć zwykłego „z proszku”, jednak przygotowując go, warto zmniejszyć ilość użytego mleka, co sprawi, że budyń będzie gęstszy
** można też przekroić ptysie i nadziewać je nakładając budyń łyżką

 

DSC_3076 DSC_3068Źródło inspiracji: mojewypieki.com

Dodaj komentarz