„Prawie” ;) Tiramisu (bez żółtek)

Download PDF

DSC_2338

→ Muszę przyznać, że nie miałam jeszcze nigdy okazji jeść „prawdziwego” Tiramisu… A że lubię kawę w każdej postaci, postanowiłam zrobić coś z jej dodatkiem – połączenie z kakaowym biszkoptem i masą mascarpone wydaje mi się być idealne :) Także… Częstujcie się tą ubogą wersją włoskiego deseru! ;D

 

Składniki na biszkopt (tortownica o średnicy 21-22 cm):
90 g mąki pszennej
25 g kakao
5 jajek
szczypta soli
75 g cukru pudru

 

Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 170°C.
Mąkę i kakao przesiać. Do białek dodać sól, ubić je na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier puder. Nie przerywając ubijania dodawać pojedynczo żółtka i nadal ubijać.
Do powstałej masy dodać mąkę z kakao i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy i piec około 35 minut (do suchego patyczka).
Po upieczeniu ciasto w tortownicy zrzucić z wysokości około 60 cm, a następnie odstawić je do uchylonego (wyłączonego) piekarnika do ostudzenia. Gdy biszkopt będzie już gotowy, oddzielić boki ciasta od formy i przekroić go na 2 blaty.

Składniki na masę:
150 ml śmietanki 36%
250 g serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
filiżanka mocnej kawy do nasączenia
cynamon do oprószenia(opcjonalnie)

 

Wykonanie:
Śmietankę ubić, pod koniec ubijania dodawać stopniowo serek, a następnie cukier puder.
Jeden z blatów nasączyć kawą, wyłożyć na niego połowę masy śmietanowej. Przykryć kolejnym blatem, nasączyć, po czym wyłożyć połowę pozostałej masy, a resztą obłożyć boki ciasta. Oprószyć cynamonem lub kakao.
Przechowywać w lodówce.
I gotowe! :)

 

DSC_2324

Dodaj komentarz