Porzeczkowe ślimaczki drożdżowe

Download PDF

DSC_1975

→ I d e a l n e !  Pyszne ciasto/bułki (zależy w jakiej formie upieczecie :)), lekko kwaskowe, mocno puszyste i mięciutkie. Ciasto w pierwszej piątce, jeśli chodzi o letnie propozycje, oczywiście według mnie:) Zachowuje świeżość na następny dzień, a nawet i dłużej – choć wtedy proponuję przechowywać w lodówce ze względu na owoce. Jeśli macie dostęp do porzeczek, zachęcam do wypróbowania przepisu, serio!

 

Składniki*:
300 g mleka
35 g drożdży
45 g cukru
600 g mąki
sól
2 jajka
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
60 g masła

Nadzienie:
300 g czarnej porzeczki
3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią (lub zwykłego)

 

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: mleko podgrzać tak, by było letnie. Wkruszyć do niego drożdże, dodać 2 łyżki cukru i połowę mąki (300 g) – wymieszać i pozostawić pod przykryciem na około 15 minut.
W tym czasie do miski przesiać pozostałą mąkę, sól, resztę cukru. Wbić jajka, dodać ekstrakt waniliowy i wyrośnięty zaczyn – wyrobić ciasto, które będzie się nieco lepić do dłoni. Masło roztopić i jeszcze lekko ciepłe dodać do ciasta. Zagnieść dokładnie, po czym odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 1,5 godziny.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na kształt prostokąta, podsypując niewielką ilością mąki. Na placku rozsypać umyte i przebrane porzeczki, zostawiając ok. 2-3 cm wolnego ciasta z każdej strony, posypać cukrem i zwinąć w roladę.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Z rolady wykrawać 2-3 cm kawałki i układać w blaszce w 1 cm odległości od siebie nadzieniem do góry (i dołu :)). Kontynuować do wyczerpania ciasta, a następnie pozostawić w ciepłym miejscu pod przykryciem na około 15 minut.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Wyrośnięte drożdżówki wstawić do piekarnika i piec około 20-25 minut.
Po upieczeniu polukrować (4 lekko czubate łyżki cukru pudru wymieszać z 1 łyżką wrzątku lub soku z cytryny).
I gotowe! :)

 

* z podanych proporcji otrzymałam ślimaczki w blaszce 30 cm x 12 cm i dodatkowo 6 sporych bułeczek nadziewanych tradycyjnie :)

DSC_1962 DSC_1980

Dodaj komentarz