Pierniczki I – szybkie

Download PDF

mikolaj-3

→ Jeśli tak jak ja, lubicie część świątecznych wypieków przygotować na ostatnią chwilę – polecam te pierniczki!:) Nie wymagają wyszukanych składników, zajmują mało czasu i przede wszystkim są miękkie już w dniu pieczenia. Ideały dla spóźnialskich, choć w tym roku zrobiłam je jako pierwsze* :)

 

Składniki (na ok. 80 niedużych pierniczków):
100 g masła
100 g miodu
100 g cukru pudru
300 g mąki pszennej
100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
1 łyżeczka kakao
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1 łyżka przyprawy do piernika
szczytpa soli
2 jaja

 

Wykonanie:
Masło i miód rozpuścić w garnuszku. Lekko przestudzić.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzać do 180°C.
Do drugiego naczynia przesiać cukier, mąki, kakao, sodę, przyprawę do piernika i sól. Dodać jaja i rozpuszczone składniki. Całość zagnieść – ciasto może być lekko klejące, można podsypać niewielką ilością mąki. Kawałki ciasta wałkować na grubość 0,5 cm, wykrawać dowolne kształty pierniczków i wykładać na blaszkę.
Piec około 10 minut, po czym studzić na kratce.
Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, ewentualnie polukrować na dzień-dwa przed podaniem.
I gotowe! :)
* zdjęcia zeszłoroczne, bo coś ostatnio czasu na cykanie brakuje :(

pierniki-4 pierniki-1 pierniki-2

Źródło inspiracji: mojewypieki.com

Dodaj komentarz