Piegus

Download PDF

DSC_2489

→ Prezentowane dziś ciasto, to piegus, który jadałam jako dziecko u jednej z Kuzynek, którą (z racji wieku) nazywałam „Ciocią” ;) Sam piegus jest lekki, smaczny, sympatycznie piegowaty, dość słodki i idealny do wykorzystania białek :) Polecam!

 

Składniki (keksówka 10 cm x 30 cm)*:
150 g masła
100 g mąki
140 g maku niebieskiego
6 białek

3/4 szklanki cukru
szczypta soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii**
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200°C, a blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło roztopić i pozostawić do ostygnięcia.
Białka ubić z cukrem na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, mak, ekstrakt i ubić na najniższej mocy miksera.
Masę przelać do blaszki i piec około 30 minut.
Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem.
I gotowe! :)

 

* robiłam z połowy składników, dlatego ciasto – mimo, że wyrosło – jest na zdjęciach dość niskie :)
** można też użyć soku i skórki z cytryny, ewentualnie „zapachu do ciasta”

DSC_2500

DSC_2505

 

Źródło inspiracji: kotlet.tv

4 myśli na temat “Piegus

      1. W tym przepisie dodałam 3/4 szklanki cukru (w oryginale była 1 szklanka, ale dla mnie to nieco za dużo). Informację dodałam do przepisu, dziękuję za uwagę!

Dodaj komentarz