Paluchy z ciasta francuskiego (bez cukru)

Download PDF

DSC_1199

→ I po karnawale! Mimo tego na blogu lada moment pojawią się propozycje na kolejny czas rozpusty ;) Tymczasem prezentuję dziś przepis na smaczny dodatek do kremowych zup, ewentualnie na coś do pochrupania tak po prostu. Smacznego!

 

Składniki:
1/3 płata ciasta francuskiego*
1 łyżka mleka (np. kokosowego)
przyprawy: czarnuszka, sezam, papryka, sól

 

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 200ºC, a blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki – powinno mieć temperaturę pokojową. Wyciąć z niego cienkie paski, posmarować mlekiem, posypać przyprawami i poskręcać wokół własnej osi. Układać w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 12 minut. I gotowe! :)

 

* jeszcze nie odważyłam się robić ciasta francuskiego sama, jest to kolejny punkt na mojej długiej liście rzeczy do zrobienia… cierpliwości! :D

Dodaj komentarz