Owsiane kuleczki

Download PDF

owsiane-4

 Oj, nie wiem od czego zacząć.. PYCHOTA! Jeśli ktoś jest fanem płatków owsianych (jak ja), czekolady (jak ja), bakalii (jak ja) i słodyczy (jak ja:)), to nie będzie zawiedziony, serio! Co prawda masa lepiej lepi się po ostudzeniu (o dziwo w oryginalnym przepisie lepiej się lepią na ciepło), ale nie obiecuję, że zdążycie ją uformować w kulki, bo po spróbowaniu masy ciężko się od niej oderwać:)

Składniki:
3 łyżki masła
4 łyżeczki brązowego cukru trzcinowego (może być też zwykły)
1,5 szklanki płatków owsianych
2 łyżki płatków migdałowych
5 łyżek mleka
50 g czekolady mlecznej
2 łyżki rodzynek
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki mleka w proszku

Opcjonalnie: wiórki czekoladowe do posypania, kakao, roztopiona w kąpieli wodnej biała/gorzka/mleczna czekolada (jako polewa), wedle upodobań.

Wykonanie:
2 łyżki masła roztopić na patelni, po czym podprażyć na niej połowę płatków owsianych do lekkiego przyrumienienia, ciągle mieszając. Pod koniec dodać płatki migdałów, przemieszać i odstawić mieszankę do ostygnięcia.
W rondelku zagotować mleko z cukrem i łyżką masła, dodać czekoladę połamaną na kawałki – mieszać, aż się rozpuści. Następnie dodać rodzynki, esencję waniliową i ponownie dokładnie przemieszać. Gdy masa będzie jeszcze ciepła, dodać pozostałe składniki, czyli uprażoną mieszankę, nieprażone płatki owsiane i mleko w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać – powstanie gęsty, kleisty twór, z którego po ostygnięciu można formować kuleczki dowolnej wielkości (z podanych proporcji wyszło mi około 10 kulek wielkości orzecha włoskiego) lub zjeść prosto z miski:)
Po ulepieniu kulek można pokusić się o obtoczenie ich w czekoladowych wiórkach, kakao, czy roztopionej czekoladzie, po czym pozostawić je do ostudzenia w chłodnym miejscu.

I gotowe! :)

owsiane-2

Źródło inspiracji: http://ucztavege.most.org.pl/przepisy/51.html

2 myśli na temat “Owsiane kuleczki

Dodaj komentarz