Oponki serowe (pieczone)

Download PDF

DSC_3126

→ Karnawał już dawno za nami, jednak od czasu do czasu warto pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa ;) Polecam zatem nieco odchudzone na wiosnę oponki serowe – mam nadzieję, że w tej wersji Wam też posmakują!

Składniki:
2 szklanki mąki
0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
3-4 łyżki cukru
200 g twarogu półtłustego
2 jajka
2 łyżki jogurtu naturalnego
1 łyżka ekstraktu waniliowego (lub cukru waniliowego)

Opcjonalnie:
czekolada gorzka (do polewy)
kolorowa posypka

 

Wykonanie:
Do miski przesiać mąkę, sodę, cukier. Dodać pokruszony twaróg, jajka, śmietanę, esencję waniliową i zagnieść ciasto. Powinno lekko odchodzić od ręki, jeśli będzie się kleić – dodać nieco więcej mąki. Piekarnik rozgrzać do 180°C, a blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować, wycinać szklanką kółka, a w nich (np. kieliszkiem) mniejsze. Układać na blaszce w niewielkich odstępach (lekko urosną) przez około 12-15 minut.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Przy pomocy wykałaczki zanurzać w niej oponki, ozdobić kolorową posypką.
I gotowe! :)

 

* oponki nadają się do mrożenia (bez polewy) – w celu ich odświeżenia wystarczy podgrzać je w piekarniku

DSC_3110

2 myśli na temat “Oponki serowe (pieczone)

Dodaj komentarz