Old Milwaukee – chleb z melasą

Download PDF

chlebunio-2

→ Bardzo smaczny chleb, do tego jeden z ładniejszych, jaki mi wyszedł:) Ciasto bardzo dobrze współpracuje, a po upieczeniu szybko znika. Lekko twarda i chrupiąca skórka, sprężyste wnętrze… Kolejny ideał? :) Polecam!

 

Zaczyn zakwasowy (2 bochenki):

20g zakwasu zytniego razowego
250g letniej wody
250g maki zytniej razowej
opcjonalnie 1 lyzka nasion kminku

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać dokładnie i odstawić na około 16 godzin w temperaturze pokojowej.

 

Ciasto właściwe (2 bochenki):
cały zaczyn zakwasowy
370 g wody w temperaturze pokojowej
100 g mąki żytniej
650 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżka soli
1 łyżka cukru
2 łyżki melasy
1/2 łyżeczki drożdży w proszku (pominęłam)
3 łyżki rozpuszczonego masła (lub oleju)

 

Do zaczynu dodać wodę, przesiać obie mąki, sól, cukier, melasę. Dołożyć drożdże, masło (olej) i wyrobić lekko lepkie, ale dość gładkie ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny. Po tym czasie odgazować ciasto i podzielić na 2 części. Pozostawić na 10 minut, po czym uformować dwa bochenki i przełożyć na otłuszczoną i posypaną mąką płaską blachę do pieczenia. Przykryć tkaniną i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny.
Rozgrzać piekarnik do 240°C, naciąć bochenki i wstawić do piekarnika na około 30 minut. Wystudzić na kratce.

I gotowe! :)

chlebunio

Źródło inspiracji: http://piekarniatatter.blogspot.com/2010/05/old-milwaukee.html

 

Dodaj komentarz