Najszybsze rogaliki (wegańskie)

Download PDF

rog-weg-3

→ Kolejna propozycja na rogaliki – bardzo szybkie w wykonaniu, do tego tanie, bezjajeczne, bezmleczne, mówiąc krótko – wegańskie. Idealne do pochrupania, bo nie da się ukryć, brak jajek powoduje, że nie są puszyste/pulchne. Polecam na przekąskę dla małego szkraba :) Dla dużego w sumie też!

 

Składniki (na 16 sztuk):
250 g mąki pszennej
szczypta soli
30 g cukru pudru
80 g oleju
80 ml wody
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii*

Dodatkowo:
marmolada/konfitura/czekolada do nadzienia

 

Wykonanie:
Mąkę, sól i cukier puder przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić gładkie ciasto.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do 180°C.
Przygotowane ciasto podzielić na dwie części, z każdej z nich wałkować koło, pokroić je na 8 części (jak pizzę), po czym nakładać nadzienie i zawijać rogaliki. Układać je na blaszce w niewielkich odstępach.
Piec około 30 minut, do lekkiego zarumienienia.
Po ostudzeniu można oprószyć je cukrem pudrem.
I gotowe! :)

 

 

* można pominąć

rog-weg-5

rog-weg-6

Źródło inspiracji: http://zgubione-znalezioneprzepisy.blogspot.com/2013/11/kruche-rogaliki-bez-masa.html

Dodaj komentarz