Muffiny waniliowo-kakaowe

Download PDF

DSC_2235

→ Od jakiegoś czasu chodziły za mną muffiny – takie zwyczajne, suche, idealne do mleka, lekko „babkowe”, jeśli wiecie co mam na myśli :) Dziś Wam je przedstawiam – są własnie takie, o jakie mi chodziło. Mam nadzieję, że niejedno z Was je polubi!

 

Składniki (na 12 muffin):
250 g mąki pszennej
80 g cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jaja
200 g mleka
80 g oleju
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)

Dodatkowo:
2 łyżeczki kakao
kilka kostek czekolady gorzkiej

 

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180*C.
Do miski przesiać mąkę, cukier, proszek do pieczenia – wymieszać. W drugim naczyniu rozbić jajka, dodać mleko, olej i ekstrakt – połączyć. Zawartość obu misek wymieszać, po czym podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać przesiane kakao.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami (w silikonowej nie ma takiej potrzeby) i nakładać ciasto na przemian – raz jasne, raz ciemne. Na koniec powtykać w muffiny kawałki czekolady.
Piec około 20-25 minut.
I gotowe! :)

 

DSC_2243DSC_2252
Źródło inspiracji: http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-muffinki-i-babeczki/528-przepis-na-muffinki-marmurkowe

2 myśli na temat “Muffiny waniliowo-kakaowe

Dodaj komentarz