Malinowy sernik na zimno I

Download PDF

DSC_2299

→ Ostatnie dni lata były w Gdyni bardzo ciepłe, pewnie dlatego naszła mnie ochota na sernik na zimno. A że sezon na maliny właśnie się kończy, postanowiłam spróbować nowego zestawu sernikowego ;-) Oto przed Wami – sernik malinowy z musem malinowym! Serdecznie polecam:)

 

Składniki (tortownica 21-22 cm):
100 g herbatników
20 g masła w temperaturze pokojowej
2 łyżeczki żelatyny
125 ml wrzącej wody
1 galaretka malinowa
125 ml śmietanki 36%
400 g jogurtu greckiego
3 łyzki cukru

100 g malin (opcjonalnie)

 

Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Herbatniki pokruszyć na drobne kawałki i połączyć z masłem. Mieszankę wysypać na tortownicę, docisnąć palcami i wstawić do lodowki.
Żelatynę wymieszać z suchą galaretką, zalać wrzącą wodą, dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, po czym kontynuując ubijanie, stopniowo dodawać jogurt grecki i cukier. Gdy składniki się połączą, po mału wlewać do masy rozpuszczoną galaretkę z żelatyną.
Powstałą mieszankę wylać na herbatniki, powtykać w nią maliny, po czym całość wstawić do lodówki do stężenia na około 1 godzinę.

 

Skladniki (galaretka):
1 galaretka malinowa
300 ml wrzącej wody

 

Wykonanie:
Galaretkę rozpuścić w wodzie i pozostawić do ostudzenia. Gdy zacznie lekko gęstnieć (tężeć), wylać na jogurtową masę i całość wstawić do lodówki na około 2-3 godziny.
I gotowe :)

 

* jesli maliny sa malo slodkie, nalezy dodac wiecej cukru
** dla bezpieczeństwa można najpierw żelatynę wymieszać w dwóch łyżkach wrzącej wody i – taką rozpuszczoną – dodać do owoców

 

DSC_2293

DSC_2296

DSC_2303

Dodaj komentarz