Lody mleczne bez maszyny

Download PDF

DSC_2123

→ W tym roku lato nas rozpieszcza – chyba nie ma części Polski, w której choć przez tydzień nie było upałów… W związku z tym, że podobno dalsza część miesiąca ma być równie ciepła, jak do tej pory – proponuję Wam ekspresowe lody bez maszyny. Po wyjęciu z zamrażarki są lekko twarde, ale po niecałej minucie już nadają się do nakładania. Przy wysokich temperaturach szybko topnieją, choć moja porcja nie zdążyła, tak mi posmakowały :)

 

Składniki (na około 500 ml):
500 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (w kartoniku)
80 g cukru

Opcjonalnie do smaku:
300 g odpestkowanych wiśni lub innych owoców sezonowych/łyżeczka ekstraktu waniliowego

 

Wykonanie:
Mleko schłodzić na minimum kilka godzin przed wykonywaniem lodów, po czym ubić je końcówką do ubijania białek na delikatną pianę – zwiększy swą objętość już po minucie. Pod koniec ubijania dodać cukier i ewentualne dodatki, zmiksować, po czym przelać do pojemników na lody. Wstawić do zamrażarki. Po około 3 godzinach można podawać.
I gotowe :)

 

DSC_2077

DSC_2132

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/

Dodaj komentarz