Lody czekoladowo-miętowe bez maszyny

Download PDF

DSC_1953

→ Mięta i czekolada stanowią zgrany duet, to już wiemy ;-) Jak to się ma do lodów? Ano doskonale! Dziś proponuję Wam wariację na temat właśnie takiego połączenia. Deser jest prosty w wykonaniu, do tego smaczny, choć muszę przyznać, że lody dość szybko topnieją… Równie szybko znikają, także myślę, że mimo to warto spróbować je zrobić :)

 

Składniki (1 porcja):
30 g czekolady gorzkiej
200 ml mleka
2 łyżki cukru*
1 łyżeczka suszonej mięty

 

Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej**, dodać do niej mleko i cukier – dokładnie połaczyć. W moździerzu pokruszyć miętę na pył i dodać do masy. Całość zmiksować, przelać do naczynia do mrożenia i wstawić do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie zamrozić przez minimum 3 godziny.
I gotowe! :)

 

* można więcej lub mniej, zależy od upodobań
** na palniku postawić mały garnek z wodą, doprowadzić ją do wrzenia, zmniejszyć moc palnika, po czym na garnek położyć miskę z pokruszoną w niej czekoladą; czekolada rozpuści się pod wpływem pary wodnej z garnka, przy czym się nie zwarzy :)

DSC_1959

2 myśli na temat “Lody czekoladowo-miętowe bez maszyny

  1. U mnie tez na blogu pojawily sie dzis lody mietowe :) twoje polaczenie mnie zaintrygowalo…chyba tez musze takie zrobic :) Pozdrawiam :)

Dodaj komentarz