Letnie muffiny z owocami

Download PDF

DSC_2150

→ Oj te muffiny długo czekały na publikację… Zrobiłam je jakiś czas temu „na szybko” przed przyjściem gości. Zanim zapukali do drzwi zrobiłam zdjęcia, spisałam proporcje składników i… zapomniałam o nich zupełnie :) Przepis odnaleziony, więc spieszę z prezentacją! Pamiętam tylko, że były bardzo smaczne, lekko wilgotne i takie letnie… Zapraszam!

 

Składniki (na 12 sztuk):
50 g masła
220 g mleka
2 jaja
30 g oleju
sok z połowy cytryny
skórka z 1 cytryny
ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)
80 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
sól

Dodatkowo:
1 nektarynka, garść borówek

 

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180*C. Blaszkę do muffin wyłożyć papilotkami.
Masło roztopić i przestudzić. Dodać do niego mleko, jaja, olej, sok i skórkę z cytryny oraz ekstrakt z wanilii. Do drugiego naczynia przesiać cukier puder, mąki, proszek do pieczenia i sól. Składniki mokre wlać do suchych, wymieszać tylko do połączenia składników, po czym delikatnie wmieszać owoce w ciasto i wypełnić papilotki ciastem do 2/3 wysokości. Piec około 25 minut. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
I gotowe! :)

DSC_2145

Dodaj komentarz