Kulki z ryżu preparowanego

Download PDF

szychy-3

→ Ostatnio w jednym ze sklepów zauważyłam ryż preparowany i pomyślałam „o ja, ale dawno to jadłam” :) Zakupiłam więc pokaźną paczuszkę z założeniem, że pewnie całego i tak w surowej formie nie zjem, więc będzie można pokombinować… I oto one – kulki ryżowe! Całkiem smaczne, jak na improwizację:) Ciężko się lepiły jako letnie, więc polecam poczekać aż masa bardziej wystygnie ;)

 

Składniki:
125 g margaryny/masła
75 ml wody
3-4 łyżki cukru z wanilią (można dosłodzić syropem z agawy, miodem)
3 łyżki kakao
2 szklanki mleka w proszku
100 g ryżu preparowanego

 

Wykonanie:
Roztopić margarynę (masło), dodać wodę, cukier waniliowy i kakao – dokładnie wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Gdy mikstura lekko przestygnie, wsypać mleko w proszku i ponownie wymieszać. Na koniec dodać ryżu preparowanego i połączyć z resztą składników. Po ostygnięciu masy, formować w dłoniach kulki nieco większej od piłeczek do ping-ponga (mi wyszło ok. 12) i odkładać na blat wyłożony papierem do pieczenia. Pozostawić do stężenia (najlepiej na całą noc).
I gotowe! :)

szychy-5

Dodaj komentarz