Kremowy sernik na czekoladowym spodzie

Download PDF

DSC_3075

→ Jakiś czas temu w moim piekarniku zagościł sernik. Kremowy, słodki, smaczny, z wyczuwalnymi grudkami twarogu, bo – by zaoszczędzić czasu – nie mieliłam go przed wykonaniem ciasta. Spotkałam się nawet z pozytywną opinią Sąsiada, który stwierdził, że dawno nie jadł tak domowego sernika, przez ten twaróg właśnie :) Także – polecam!

 

Składniki na spód (tortownica 21-22 cm):
50 g masła
40 g gorzkiej czekolady
1 jajko
60 g cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
50 g mąki pszennej

 

Wykonanie:
Masło i połamaną czekoladę umieścić w garnuszku, podgrzewać na niewielkim palniku do rozpuszczenia i połączenia składników. Odstawić do przestudzenia.
Piekarnik rozgrzać do 170*C, a dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia.
W misie miksera na puszystą pianę ubić jajko (białko i żółtko razem) i cukier. Wlewać do niej po mału lekko ostudzony sos czekoladowy i zmiksować do połączenia składników. Następie dodać mąkę oraz ekstrakt z wanilii – zmiksować, po czym wyłożyć powstałą masę na tortownicę, wyrównać powierzchnię ciasta.
Pieć około 12-15 minut przygotowując w tym czasie masę serową. Po tym czasie wyjąć spód ciasta z piekarnika.

Składniki na masę:
500 g twarogu (u mnie półtłusty)
250 g serka mascarpone
350 g mleka skondensowanego słodzonego
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 jajka

Wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 150*C (bez termoobiegu). Naczynie żaroodporne wypełnić wrzącą wodą i wstawić je na dno piekarnika, pod półką, na której będzie pieczone ciasto.
Wszystkie składniki masy serowej utrzeć tylko do połączenia się składników (można zmiksować).
Na podpieczony czekoladowy spód przełożyć masę serową i piec około 60-70 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku, po czym przechowywać w lodówce. Przed podaniem posypać kakao.
I gotowe :)

 

DSC_3065 DSC_3076 DSC_3079

Źródło inspiracji: mojewypieki.com

Dodaj komentarz