Kakaowy biszkopt z bitą śmietaną i czekoladą

Download PDF

DSC_2214

→ Dzisiaj jesienny przepis na osłodzenie sobie chłodniejszych wieczorów – kakaowy biszkopt przekładany bitą śmietaną, do tego czekolada i już Wam znany czeko-dżem – pyszne połączenie smaków! Ciasto nieco trudno się kroi przez twardą czekoladę, dlatego możecie użyć jej w mniejszej ilości lub wyciągnąć ciasto z lodówki około 15-20 minut przed podaniem. Polecam!

 

Składniki (biszkopt, tortownica 21-22 cm):
40 g mąki ziemniaczanej
20 g mąki pszennej
10 g kakao
3 jajka
szczypta soli
30 g cukru pudru

 

Wykonanie:
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzać do 180*C.
Do naczynia przesiać mąki i kakao – wymieszać.
Białka z solą ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać po jednym żółtku. Do masy jajecznej dodać mąki i kakao, całość delikatnie wymieszać łyżką, po czym przelać do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika na około 20-25 minut (do tak zwanego „suchego patyczka”).
Upieczony biszkopt pozostawić w piekarniku do ostudzenia, po czym wyjąć z blaszki i podzielić na dwa blaty.

 

Składniki (masa):
2 łyżeczki żelatyny
2 łyżki wrzącej wody
250 ml śmietanki 30%
30 g cukru pudru

Dodatkowo:
herbata z konfiturą z pigwy do nasączenia*
3-4 łyżki czeko-dżemu

 

Wykonanie:
Żelatynę zalać wrzątkiem, a następnie dokładnie wymieszać i pozostawić do ostudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder, a następnie – nie przerywając ubijania – cienką strużką wlać żelatynę.
Jeden z blatów nasączyć przygotowaną herbatą i wyłożyć bitą śmietaną. Masę przykryć drugim blatem, nasączyć go i rozprowadzić na nim cienką warstwę czeko-dżemu.

Opcjonalnie:
60 g gorzkiej czekolady
10 g masła

Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej**, a następnie równomiernie wylać na górną warstwę ciasta.
I gotowe! :)

 

* można użyć zwykłej herbaty
** na palniku postawić mały garnek z wodą, doprowadzić ją do wrzenia, zmniejszyć moc palnika, po czym na garnek położyć miskę z pokruszoną w niej czekoladą i masłem; czekolada rozpuści się pod wpływem pary wodnej z garnka, przy czym się nie zwarzy :)

DSC_2226 DSC_2228

Dodaj komentarz