Kajzerki

Download PDF

buleczki-dupeczki-8

→ Po krótkiej (szpitalnej :() przerwie wracam do Was! Rozpoczynam od zaległych przepisów, które obiecałam w zeszłym tygodniu. Na pierwsz ogień – kajzerki. Bułki tradycyjne, świetne na śniadanie – najlepsze od razu po wyjęciu z piekarnika:) Po leżakowaniu dłużej niż dzień, przed zjedzeniem najlepiej je odświeżyć – rozgrzać piekarnik do ok. 180°C i podgrzać około 3-4 minut. Odzyskują wtedy swą miękkość.

 

Składniki (10 bułek):
3/4 szklanki letniej wody
15 g drożdży świeżych
1 łyżeczka cukru
3 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 jajko
2 łyżki roztopionego masła

buleczki-dupeczki-6

Wykonanie:
Przygotować zaczyn: podgrzać wodę w garnuszku, wkruszyć w nią drożdże, dodać cukier, dwie łyżki mąki – całość wymieszać i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na około 15 minut. W tym czasie do miski przesiać mąkę i sól, roztopić masło w garnuszku.
Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn, jajko i roztopione masło – wyrobić ciasto około 5 minut od momentu odstawania od ścianek naczynia (czyli około 7 minut łącznie). Odłożyć je przykryte ściereczką na 10 minut, by odpoczęło. Po tym czasie wyrobić je ponownie tak długo, by było elastyczne. Miskę posmarować oliwą, umieścić w niej ciasto i odstawić na około godziny w ciepłe miejsce.
Na blachę wyłożyć papier do pieczenia. Ciasto podzielić na 10 równych części, formować okrągłe, lekko spłaszczone bułeczki i układać na blaszce zachowując odstęp. Przykryć tkaniną i pozostawić w cieple na 20-25 minut do „napuszenia się”. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 225°C.
Bezpośrednio przed pieczeniem można naciąć bułki. Piec około 15 minut, a następnie studzić na kratce.

I gotowe! :)

buleczki-dupeczki-5

 

buleczki-dupeczki-4

Źródło inspiracji: http://www.mojewypieki.com/przepis/kajzerki

Dodaj komentarz