Jogurtowa pianka z musem truskawkowym

Download PDF

jogurtopiankowiec-6

→ Bez wątpienia hit tego lata! Jogurtowa pianka z musem owocowym podbiła serca domowników i sąsiadów :) Na pewno do powtórki, może z inną wersją musu…? Pożyjemy – zobaczymy ;-) Polecam wszystkim, którzy lubią lekkie ciasta/desery – nie zawiedziecie się!
Słodycz deseru możecie zwiększyć wedle potrzeb poprzez dodanie większej ilości cukru do musu, warto spróbować przed dodaniem żelatyny.

 

Składniki na spód (tortownica o średnicy 21-22 cm):
100 g ciastek np. digestive, holenderskie
30 g roztopionego masła

 

Wykonanie:
Ciastka i masło umieścić w malakserze – zmiksować do uzyskania piaskowej konsystencji. W przypadku braku malaksera: rozdrobnić ciastka tłuczkiem (umieszczając je np. w woreczku z tkaniny), połączyć z masłem.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno wysypać masę ciasteczkową, docisnąć i wstawić do lodówki na około 30 minut.

 

Składniki na piankę:
2,5 łyżeczki żelatyny
175 ml śmietanki 36%
330 g jogurtu typu greckiego
3 łyżki cukru pudru

 

Wykonanie:
Żelatynę zalać dwoma łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Śmietankę ubić na sztywną pianę, po czym dodawać do niej po mału – łyżka po łyżce – jogurtu greckiego, nie przerywając ubijania. Dodać cukier puder i zmiksować.
Do ostudzonej żelatyny dodać dwie łyżki masy jogurtowej, dokładnie wymieszać, po czym cienką strużką wlać do ubijanej w dalszym ciągu masy jogurtowej – całość miksować przez 2-3 minuty. Powstałą miksturę wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia pianki (u mnie około 8 godzin).

 

Składniki na mus truskawkowy:
2,5 łyżeczki żelatyny*
300 g truskawek
2-3 łyżki cukru (w zależności od oczekiwanej słodyczy)

 

Wykonanie:
Żelatynę zalać dwoma łyżkami gorącej wody, dokładnie wymieszać i pozostawić do lekkiego ostudzenia.
Truskawki umyć, odszypułkować i zblendować z cukrem na gładki mus. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy truskawkowej, dokładnie wymieszać, po czym mieszankę z żelatyną dodać do truskawek i dokładnie zmiksować/zblendować.
Tak powstałą masę wyłożyć na piankę jogurtową, po czym wstawić do lodówki do momentu stężenia musu. Przechowywać w lodówce.
I gotowe! :)

 

* w prezentowanym na zdjęciu deserze użyłam dwóch łyżeczek żelatyny, dlatego mój mus sprawia wrażenie takiego, co może się rozlać ;) dlatego podaję większą ilość żelatyny, te pół łyżeczki dodatkowo powinno zrobić swoje:)

 

jogurtopiankowiec-1b

jogurtopiankowiec-5

jogurtopiankowiec-9b

4 myśli na temat “Jogurtowa pianka z musem truskawkowym

  1. Pyyyyszne ;) Śmietanka słabo się ubiła, ale miałaś rację – dodana później żelatyna zrobiła swoje. Popełniłam błąd przy truskawkach… dałam ich dużo więcej niż Ty i za mało żelatyny. Ale i tak jest pyszne :)
    Dziękuję :)

  2. Robię ! … i mam kiepskie przeczucia. Tortownice mam 28cm więc zwiększyłam proporcje o 1/2. Ubijam śmietankę, ale coś ubić się nie chce… najwyżej będzie pyszny lejący deser ;)

    1. W ciepłe dni może być problem ze śmietanką ;) Schłodziłaś dobrze? Jakby co, można zawsze dodać nieco więcej żelatyny, powinna związać… Trzymam kciuki za powodzenie Twojej misji! Daj znać, jak wyszło! :)

Dodaj komentarz