Jogurtowa pianka z malinami

Download PDF

malinowe-9

→ Kolejna wariacja na temat piankowego ciasta na zimno – tym razem z malinami. Przepis bardzo zbliżony do tego, zmieniłam tylko kilka drobiazgów, bo masa piankowa jest niemal idealna!
Jak widać po zdjęciach, ciacho robiłam w małej tortownicy (średnica 11 cm :) ), jednak proporcję podaję na standardową tortownicę (średnica 21-22 cm).

 

Składniki (tortownica 21-22 cm):
200 g dowolnych kruchych ciastek (mogą być te, te, a nawet te)
2 łyżki miękkiego masła
100 ml wody
5 łyżeczek żelatyny
200 ml śmietanki 36%
100 ml mleka kokosowego (można pominąć lub zastąpić jogurtem greckim)
3-5 łyżek cukru pudru*
400 g jogurtu greckiego

Dodatkowo:
maliny/truskawki/poziomki/porzeczki na wierzch ciasta

 

Wykonanie:
Ciastka rozkruszyć z masłem w malakserze (lub w misce przy użyciu tłuczka/palców), a następnie wyłożyć nimi dno tortownicy. Wstawić do lodówki.
Wodę doprowadzić do wrzenia, dodać do niej żelatynę, zdjąć z ognia i dokładnie wymieszać* do połączenia, pozostawić do ostudzenia.
W tym czasie ubić na sztywno śmietankę, odstawić. Gęstszą część mleka kokosowego ubić mikserem na najwyższych obrotach, dodać jogurt grecki do momentu widocznego napowietrzenia masy. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder i ubijać nadal, ale na najniższych obrotach miksera. Stopniowo dodawać ubitą wcześniej śmietankę.
Do płynnej żelatyny dodać 2-3 łyżki jogurtowej masy, dokładnie połączyć. Powstałą mieszankę wlać cienką strużką do jogurtowej masy, nadal ubijając.
Całość wylać na ciastka, po czym wstawić ponownie do lodówki do stężenia (około 1-2 godziny).
W połowie czasu tężenia, owoce oczyścić, osuszyć i pozanurzać w piance.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Przechowywać w lodówce do 3 dni.
I gotowe! :)

* warto spojrzeć na etykietę żelatyny, być może producent zaleca inny sposób przygotowania żelatyny

malinowe-12

malinowe-6

Dodaj komentarz