Gofry VI – pełnoziarniste

Download PDF

DSC_0412

Wiem, wiem… Lato już za nami… Ale to nie znaczy, że na śniadanie nie możemy pozwolić sobie na gofry! Te prezentowane przeze mnie dzisiaj są nieco inne – mocno chrupiące, mało słodkie, za to odżywcze, bo w całości z mąki orkiszowej. Zapraszam!

 

Składniki (3-4 sztuki):
2 łyżki masła
2/3 szklanki mąki orkiszowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cukru (pominęłam)
1 łyżeczka cynamonu
1 jajko
1/2 szklanki mleka

 

Wykonanie:
Rozgrzać gofrownicę. Masło roztopić w garnku.
Pozostałe składniki wymieszać na gładkie ciasto, pod koniec dodając letnie masło. Gofry smażyć około 3 minut na średniej mocy. Studzić na kratce. Tym razem zajadaliśmy z orientalnym dżemem truskawkowym mojej Mamy – w przyszłym roku sama pokuszę się o jego zrobienie, bo jest pyyyyszny!
I gotowe! :)

DSC_0405

Źródło inspiracji: taniecsmakow.blogspot.com

Dodaj komentarz