Gofry V – bez proszku do pieczenia

Download PDF

DSC_0061

→ Przed Wami kolejna odsłona gofrów! Jedne z lepszych, które do tej pory robiłam – są bardzo chrupiące, o ile smaży się je na mocno rozgrzanej gofrownicy i spożywa tuż po przyrządzeniu. Polecam!

 

Składniki:
50 g masła
2 jajka
60 g mąki pszennej
15 g cukru
szczypta soli
270 ml mleka
ekstrakt z wanilii (opcjonalnie)

 

Wykonanie:
Masło roztopić i ostudzić.
Białka oddzielić od żółtek. W misce wymieszać mąkę, cukier, masło, mleko, ekstrakt z wanilii i żółtka od jajek. Masę odstawić na 5 minut, w tym czasie ubijając białka jaj z dodatkiem soli. Ubite białka wmieszać w ciasto.
Na rozgrzaną gofrownicę nakładać ciasto łyżką. Smażyć około 4-5 minut, po czym odkładać na kratkę do ostudzenia.
I gotowe! :)

DSC_0057
Źródło inspiracji: mojewypieki.com

Dodaj komentarz