Gofry IV – kakaowe

Download PDF

DSC_2309

→ Wśród Waszych życzeń blogowych znalazła się swego czasu interesująca pozycja – gofry czekoladowe. Postanowiłam zrobić coś podobnego, zamiast czekolady jednak użyłam kakao. Efekt końcowy jest bardzo miły dla podniebienia, gofry są chrupiące, świetnie komponują się ze standardowymi dodatkami, do tego dobrze smakują również następnego dnia. Polecam!

 

Składniki (na 5 gofrów):
75 ml mleka
40 ml wody gazowanej
15 ml oleju
150 g mąki
10 g kakao
pół łyżeczki proszku do pieczenia
40 g cukru
1 jajko
szczypta soli

 

Wykonanie:
Mleko, wodę, olej i żółtko jajka wymieszać do uzyskania jednolitej masy. W drugim naczyniu połączyć mąkę, kakao, proszek do pieczenia i cukier. Płynną masę dodać do suchych produktów, wymieszać. Białko jaja ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do powstałego ciasta.
Smażyć na rozgrzanej gofrownicy przez 3-4 minuty, studzić na kratce lub jeść jeszcze ciepłe :)
I gotowe! :)

 

DSC_2305

2 myśli na temat “Gofry IV – kakaowe

Dodaj komentarz